Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Dżem z dyni
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół kg twardej części dyni
600 g cukru
2 pomarańcze
Dżem z dyni - sposób wykonania:
Dynię ścieramy an tarce z dużymi oczkami, dodajemy do niej cukier i odstawiamy na 2,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobna kostkę pomarańczę oraz startą z niej (na małych oczkach) skórkę.
Całość gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Gorący dżem, gdy jest już gęsty, przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy odwracamy do góry dnem. W chłodne miejsce przenosimy gdy wystygnie.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 14-10-10 | Czytano: 46671 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z dyni prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują