Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z truskawek

Czas 25 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

3 kg truskawek
1,5 kg cukru
1 opakowanie dżem - fiksu

Dżem z truskawek - sposób wykonania:

Truskawki szypułkujemy, myjemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 godziny, następnie gotujemy 10 minut od momentu zagrzania na wolnym ogniu, często mieszając.
Opakowanie dżem-fiksu miksujemy z 2 szklankami gorącego soku powstałego w trakcie gotowania truskawek.
Zmiksowaną masę wlewamy do pozostałego dżemu, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 10 minut.
Gorącym dżemem napełniamy słoiki i natychmiast zakręcamy, słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż całkowicie wystygną.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 16-06-10 | Czytano: 17061 razy | komentarzy [0]
Dżem z truskawek komentarz



Opinie i komentarze na temat Dżem z truskawek kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z truskawek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje