Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Dżem z truskawek
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
3 kg truskawek
1,5 kg cukru
1 opakowanie dżem - fiksu
Dżem z truskawek - sposób wykonania:
Truskawki szypułkujemy, myjemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 godziny, następnie gotujemy 10 minut od momentu zagrzania na wolnym ogniu, często mieszając.
Opakowanie dżem-fiksu miksujemy z 2 szklankami gorącego soku powstałego w trakcie gotowania truskawek.
Zmiksowaną masę wlewamy do pozostałego dżemu, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 10 minut.
Gorącym dżemem napełniamy słoiki i natychmiast zakręcamy, słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż całkowicie wystygną.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 16-06-10 | Czytano: 16998 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z truskawek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują