Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Eklerki
Składniki:
Na ciasto:
1 szklanka wody,
1/2 kostki masła,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka mąki,
4 jajka o temperaturze pokojowej,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Na masę:
śmietanka 30%,
cukier puder.
Eklerki - sposób wykonania:
Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Mimo iż trochę to trwa, nie wolno zaprzestać mieszania, gdyż po pierwsze zrobią się grudki, a po drugie masa się przypali. Po
wszystkim obniżamy ogień i podgrzewamy jeszcze dwie minutki, aby odparować nadmiar wilgoci.
Garnek zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Następnie dodajemy jajka, po każdym z nich dokładnie mieszając masę,
najlepiej mikserem. Ciasto powinno być się gęste, lśniące i lekko odstawać od ścianek
garnka.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy na blasze cienkie paluszki o długości około 10 cm. Można robić to za pomocą szprycy albo zwyczajnie - łyżką. Pieczemy około 30 minut, aż ciasteczka ładnie się napuszą i zrumienią.
W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Wyjmujemy eklerki z piekarnika i zostawiamy na chwilę, aby przestygły. Potem przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy obficie bitą śmietaną.
Składamy obie połówki ciastek razem, układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową.
Prześlij przepis ~Gosc | 05-07-10 | Czytano: 28811 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Eklerki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują