Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Farszynki
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
100 g masła
Farsz mięsny:
200 g wieprzowiny
2 cebule
łyżka masła
sól, pieprz
przyprawa do mięsa duszonego
Farszynki - sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy (można dodać nieco soli), mięso gotujemy do miękkości (również w osolonej wodzie) i po wystudzeniu mielimy. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę i zrumienioną na maśle cebulę. Masę doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Ziemniaki po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka surowe, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na równe części. Formujemy ( z każdego) placek, na środek nakładamy porcję farszu, zawijamy i formujemy kotleciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Pyszne z surówką lub sosem pomidorowym.
Farsz możemy również zrobić z grzybów leśnych - taki sam jak farsz do naleśników z grzybami.
Prześlij przepis mewa80 | 21-09-10 | Czytano: 30155 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Farszynki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują