Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Półmięsne Fasolka po bretońsku
Czas 60 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
0,5 kg białej fasoli Jaś (lub 3 puszki białej fasoli w zalewie)
3 pętka kiełbasy śląskiej
20 dag chudego boczku wędzonego
2 cebule
Przecier pomidorowy lub pomidory krojone w puszce
Przyprawy : pieprz, sól, majeranek, maggi, ziele angielskie, liść laurowy
Fasolka po bretońsku - sposób wykonania:
Przepis na pyszną fasolkę po bretońsku. Fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, na drugi dzień w tej samej wodzie, gotować aż do miękkości, jeśli mamy w puszkach wystarczy przelać ją wraz z zalewą do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy do fasolki ( do tej z puszki można od razu, do surowej pod koniec gotowania kiedy jest już miękka), cebule podobnie - pokrojoną w kostkę szklimy na tłuszczu, dodajemy do fasolki. Całość chwilkę dusimy, dodajemy koncentrat pomidorowy ( około 3 czubate łyżki stołowe), doprawiamy, dodajemy majeranek.
Jeśli trzeba zagęścić wyjmujemy szklankę ugotowanej fasoli i rozcieramy wałkiem, wkładamy z powrotem do całości.
Fasolka po bretońsku gotowa :-)
Gdy mamy mało czasu polecam fasolkę z puszki - jest naprawdę pyszna i nie różni się niczym od tej zwykłej (nie z puszki :-)) a jest nieoceniona w przypadku gdy obiad musimy przygotować w ciągu 20 minut :-)
Polecamy także:
Fasolkę po meksykańsku
Tanie i szybkie przepisy na obiady
Prześlij przepis Kamiś | 20-05-08 | Czytano: 1451763 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Fasolka po bretońsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują