pychota
zamiast pokrojonej kielbasy utarlam na tarce.....mniam,mniam
smakoszem jestem ale w najprostszych potrawach można ujrzeć niebo
nie gotuję często, zwykle mam za mało czasu, ale zrobiłam fasolkę wg tego przepisu i wyszła rewelacyjna, jak u mojej mamy :) i dodatkowa zaleta - z fasolką z puszki jest bardzo szybka w przygotowaniu, podsmażyłam też boczek razem z kiełbaską i do tego dodałam cebulkę, razem się to przesmażyło i uwolniło wspaniały aromat, świetny przepis, gratuluję :)
Zwykle nie mam czasu gotować i wolę gotowce, a akurat fasolek po bretońsku nie brakuje (są profi, pudliszki i nne), ale wasze komentarze zachęcają mnie do spróbowania własnych sił :D.
ja dodaję jeszcze cząber, jest naprawdę genialna
Robiłem pierwszy raz fasolkę po bretońsku bo ogólnie raczej jestem nie doświadczonym "kucharzem", ale wyszła naprawdę dobra, chociaż troszkę zmieniłem ten przepis, ale tylko troszeczkę ;)
Przepis bardzo dobry.Dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku
Dodałem 2 ząbki czosnku i na koniec gotowania łychę masła smietankowego. Pycha
WITAM!!! ROBIŁAM PIERWSZY RAZ FASOLKĘ...POLECAM TEN PRZEPIS PYCHOTKA
jestem na emigracji i ten przepis uratował mnie kilka razy przed klęską głodu mniammm pozdrawiam
a mi wciąż wychodzi fasola twarda!!!
mocze ją 24h gotuje ponad 2 godz i wciąż jest twarda
hmm, ciężko powiedzieć dlaczego. Do fasolki staram się używać tylko typu Jaś, ważne tez żeby była świeża i nie wysuszona! a jeszcze lepiej wziąć tą z puszki :-)
Proszę jeszcze pogotować, może zaraz zmięknie.
Ja nie dodaje majeranku, poniewaz jest zbedny, ale troche cukru ( tak ze 2 lyzeczki ) koniecznie- calkowicie zmienia smak potrawy na lepszy :)
Naprawdę super ten przepis!!! Ja zrobiłam z fasolki konserwowej i wyszła pyszna,w dwadzieścia minut przepyszny obiad!!!
To "mój" przepis:D. Fasolka jest wyśmienita, ale polecam dodac jeszcze na końcu łyżkę miodu :)
Kilka ząbków czosnku to wg mnie przesada. Gotuję boczek i tam dodaję 1 ząbek. Później robię wg przepisu, boczek, kiełbasę i cebulkę smażę. Spróbuję dodać miodu, może być ciekawy smak. Smacznego
wlasnie zaczynam gotowac fasolke po przeczytaniu waszych rad , zobaczymy co wyjdzie. Doradzono mi ze po zagotowaniu powinno sie odlac wode i zalac jeszcze raz swieza , nie jest taka wzdymajaca.
pierwszy raz z życiu robiłam fasolkę po Bretońsku i w największych snach nie wyobrażałam sobie że może wyjść taka pyszna! fakt że nie dawałam boczku ( oboje z narzeczonym nie lubimy) tylko kostkę i jest zajebista!!!!!!
Fasolkę oczyszczoną i opłukaną należy moczyć w chłodnej i PRZEGOTOWANEJ wodzie przez 6-12h.Nie należy stosować wody nie przegotowanej, gdyż zawarte w niej sole wapnia tworzą nierozpuszczalne połączenia ze związkami pektynowymi i utrudniają pęcznienie.Podczas moczenia następuje pęcznienie białek i cukrowców znajdujących się w ściankach komórkowych. Przyśpiesza to hydrolizę protopektyny podczas gotowania i skraca czas gotowania. Podczas moczenia roślin straczkowych część białek i składników mineralnych przechodzi do wody i dlatego warzywa strączkowe należy gotować w WODZIE W KTÓREJ SIĘ MOCZYŁY.
Technologia Gastronomiczna z Towaroznawstwem,Aleksandra Procner,str.145 :)
Ten przepis na fasolkę jest bardzo prosty i dzięki temu napewno wychodzi przepyszna, a wykonanie jej zg. powyższymi wskazówkami co do wody i moczenia zapewnia że taka fasolka jest również bogata w wartości odżywcze.
to jakaś chora obsesja!tak samo jak płukanie kiszonej kapusty !!!
ja do w/w fasolki dodaję CZĄBER !!!
REWELACJA POLECAM I SMACZNEGO ŻYCZĘ
robilam dzisiaj,w smaku dobra,tylko mialam jakas dziwna fasole,czesc mi sie rozgotowala,a reszta twarda.znowu stary bedzie marudzil;)
Świetny przepis. Ja zrobiłam z fasoli z puszki i wyszła pyszna. I tak szybko.
kiszoną kapustę czasami trzeba wypłukać, żeby bigos nie był za kwaśny. A co gotowania fasoli w tej samej wodzie, to zawsze się zastanawiam czy wylać czy nie...
Zrobiłam dzisiaj według tego przepisu ale dodałam 2 ząbki czosnku -rewelka polecam
mniam mniam
do zagęszczenia najlepsze będzie jak na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki usmażymy łyżkę mąki .I pod konec gotowania zaprawimy nią fasolę:) smacznego :)
kiełbasę lepiej wytopić, a nie jeszcze dodawać oleju:) 2 ząbki czosnku się przydadzą, majeraneczek, pieprz :) co do wody z moczenia , to szczerze odradzam, le4piej ją wylac, a wzdęcia będą mniejsze
jeśli chodzi o olej to odrobinę proponuję dać a lepiej kupić mniej tłustą kiełbasę ;-) cebule pięknie się zeszkli a i tłuszcz roślinny jest "podobno" zdrowszy od zwierzęcego :-).
Co do zlewania wody po moczeniu fasoli - każdy ma swoją szkołę i ciężko tu jednoznacznie określić co lepsze. Myślę, że oba sposoby mają swoje dobre i złe strony w każdym bądź razie fasolka i tak jest pyszna :-) Pozdrawiam!
Witam.Mam pytanie.Czy do fasolki dodajemy przecier pomidorowy,czy też koncentrat pomidorowy,bo są to dwa różne składniki?Jeszcze jedno pytanko,czy fasolkę odcedzamy ?
do fasolki dodajemy koncentrat pomidorowy bądź przecier, nie ma to większego znaczenia, ewentualnie możemy przyjąć, że koncentratu dajemy po prostu mniej.
uważam, że maggi nie jest konieczna. stosuję tylko wtedy, gdy danie jest "blade". wolę doprawić fasolkę majerankiem, tymiankiem, oregano, cząbrem, czosnkiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. oczywiście w odpowiednich proporcjach. polecam!
Mam takie jedno zasadnicze pytanko a mianowicie Czy fasolka po bretońsku jest zupą ?
zdecydowanie nie nazwałabym fasolki po bretońsku zupą, przede wszystkim jest o wiele bardziej gęsta, jest to po prostu danie jednogarnkowe - bardzo smaczne zresztą :-)
Danie super,gdy jest potrzebny szybki obiad:)
Ja osobiście dodaję najpierw olej do tego łyżeczka masła i na to wycuśnięte 2 ząbki czosnku posypane słodką papryką (musi być koniecznie na zimny olej). Gdy mało się rozpuści czekam jeszcze ok.1 minuty,aby czosnek z papryką uwolnił ten wspaniały zapach (to samo można zrobić z zupą pomidorową) i wrzucam boczek,kiełbaskę,a gdy wszystko się podsmaży dodaję koncentrat i przyprawy (następnie wrzucam wszystko do fasolki). Polecam :)
A przecier pomidorowy koniecznie przesmażyć na odrobinie masła lub smalcu.
czy taka fasola może być moczona dłużej niż 12 h?włożyłąm do wody po 22, a dopiero po 16 dziś zacznę ją gotować, nic się nie stanie?
na pewno nic się nie stanie! Lepiej za długo niż za krótko :-). Smacznego życzę :-)
to super, dziękuję za odpowiedź!z pewnością bedzie smacznie dziś:-)uwielbiam fasolkę!
Fasolka rewelacja.Zrobiłam ją na 10 urodziny córki, goście byli zachwyceni.Pycha!!!
Dzisiaj zrobiłem, jest super. Bez zastrzeżeń dodaję do moich ulubionych przepisów!!! Dla niewtajemniczonych informacja, że po zmieszaniu przysmażonych dodatków z fasolką, całość gęstnieje a więc nie wolno odlewać wody z gotowanej oddzielnie fasolki! Janek
no i zrobilam...stary bedzie w siodmym niebie....wyszlo pycha! polecam...
jest pyszne i proste
postanowilam dzis pierwszy raz zrobic fasolke i jestem z siebie dumna ale chyba przesadzilam z koncentratem:( 2sloiczki wrzucilam chyba lekka przesada bo skonczylo sie to wizyta w toalecie:) pozatym byla smaczna pozdrawiam i zachecam do gotowania:) Kasia
2 słoiki koncentratu, twarda sztuka :) Polecam na przyszłość dać 2 łyżki, odczekać trochę aby się podgotowało, a później w miarę potrzeby dołożyć po troszku tyle tego koncentratu ile będzie potrzebne do smaku. Święta zasada gotowania, by lepiej na początku nie dać za dużo, bo już tego z garnka nie wyjmiesz, a doprawić zawsze można ile się chce i tyle ile się komu podoba :)
Sekret fasoli, składniki; gruby jaś,groch mielony pól szklanki boczek wędzony kiełbasa chuda żeberka ,przyprawy majeranek liść laurowy ziele ang mielone kminek ziarnka jałowca pieprz ;cukier czosnek papryka słodka przyprawa do kurczaka cebula podsmażamy i dodajemy do fasoli oczywiście na oleju,na koniec dodajemy mąki lub budyniu zwykłego jako zawiesinę do zagęszczenia można tez rozetrzeć pól szklanki fasoli i gotowe smacznego na pewno będzie super.
Zrobilam rowniez wedlug przepisu, plus dwa zabki czosnku, wyszla przepyszna, dokladnie taka jak chcialam. Dziekuje za przepis:-))
naczytałam się że ślinka mi cieknie,więc ruszam do kuchni gotować.dam znać co mi wyszło.
jeszcze jest troszkę twardawa,ale już smakuje cudownie.dodałam tak około pół łyżeczki kminku żeby trochę ulżyć jelitom.nigdy kminek nie był moją ulubioną przyprawą bo denerwował mnie sam jego wygląd w potrawie,ale znajoma poleciła mi mielony i jest ok.
fasolkę moczymy 12 godzin gotujemy około 2-3 godzin w tej samej wodzie dolewając w miarę potrzeby wrzątku,przy użyciu opakowania ok . 400g fasolki, polecam dodać : dwie kiełbaski śląskie/toruńska jedna/pokrojona w ćwierćtalarki i obsmażona na smalcu + dwie serdelki wieprzowe pokrojone w ćwierćtalarki i obsmażone ,trzy plastry grubości 0,5 cm boczku wędzonego pokrojone w kostkę i obsmażone na smalcu,jedną dużą cebulę /posiekaną w kostkę / obsmażoną na pozostałym tłuszczu/w miarę potrzeby dodać smalcu/wymieszać razem z ugotowaną fasolą , dodać koncentrat pomidorowy 80g /słoiczek / jedną łyżeczkę tymianku ,dwie łyżeczki majranku ,szczyptę bazyli ,w razie potrzeby odrobinę cukru w razie potrzeby rozcieńczyć wrzątkiem /konsystencja -powinna być jak bardzo gęsta zupa/ dla uzyskania lepszego smaku można dodać parę kropli maggi/-najlepiej smakuje po wystudzeniu i ponownym podgrzaniu /ciągle trzeba mieszać/podana z bagietką bądź przennym pieczywem ---smcznego!!!
ma tę zaletę, że potrawa nie powoduje tak intensywnych wzdęć, a tylko minimalne. To u niektórych osób jest argument dość ważny. ale poza tym przepis bardzo mi się podoba, tyle tylko, że nie lubię dodawania do potraw kiełbasy.. wolałabym jakieś mięso, czy ktoś ma pomysł co poza boczkiem wędzonym będzie najlepsze?
ja najczęściej korzystam z kości wędzonych zamiast boczku. Potrawa jest bardziej aromatyczna i mniej tłusta
Naczytalam sie co tu piszecie,troche sciagne porad stad ,a mam zamiar gotowac fasolke w tym tygodniu dodam czaber i kminek wczesniej tego nie dawalam zobaczymy czy bedzie lepsza.
Dziś zrobiłam fasolkę. Pychotka, nic dodać nic ująć. Super smaczne. Dziękuję za przepis :)
kiedyś robiłem z tego przpisu - COŚ PYSZNEGO - znajomi przyjechali do mnie i i zjedli b. dużo(ci co za zwyczaj mało jedzą) każdemu smakowalo , REWELACJA , tylko ja robie conajmniej trzykrotnie więcej niz w przpisie - ale to jest SPRAWDZONY PRZEPIS - SZACUN ;)
ja dodaję ryżu na końcu,zamiast magi kurkumę,a zamiast boczku i kiełbasy parówkę drobiową,tak czy inaczej to prosta,szybka i zawsze smaczna potrawa,a fasolka najlepsza jest z puszki
biorę się pierwszy raz za fasolkę. spróbóję zagęścić zupą ogonową. napiszę co wyszło...
Naprawde rewelacja:) Prawie jak mojej mamy. Stad tez troche zmodyfikowalam przepis:) Mianowicie gotowalam fasolke w duzej ilosci wody, na poncu odlalam ok 400-500 ml, reszta zostala w garze. Te pozostala wode zagescilam 2-3 lyzkami maki i wlalam do fasolki. Dzieki temu fasolna ma duzo pysznego i gestego sosu, ktory oblepia skladniki. Dodalam tez lyzke cukru. Tak robila moja mam i to sie sprawdzalo. Poza tym trzymalam sie scisle przepisu i fasolka wyszla bajeczna:)
Też ją dzisiaj zrobiłam. Pierwszy raz robiłam w życiu i wyszła rewelacyjna. Dodałam pomidory krojone z puszki i tym samym mniej koncentratu. Rewelacja!!!! Polecam ten przepis :)
Dzieki za podpowiedz, fasolka wyszla rewelka, z tym, ze zamiast jaska, dalam... pocieta fasolke szpragowa, zagescilam maka i doprawilam wszystkimi Twoimi dodatkami plus czosnek. Palce lizac - jutro bedzie z pewnoscia smaczniejsza. Pozdrowka :)))
Moja pierwsza fasolka w życiu a narzeczony stwierdził, że wyszła lepsza niż jego mamy:P (CO ZA SUKCES!!!)...
tylko chyba ciutkę przesadziłam z zielem angielskim... ile tych ziarenek powinno się dać? i ile liści laurowych? Proszę o doprezycowanie:)
Dwie, trzy sztuki zdecydowanie wystarczy, za dużo ziela angielskiego to nie tragedia ale lepiej zachować umiar :)
przepisz jest normalny bez rewelacji.prosze pamietac ze wode w ktorej sie moczy fasola trzeba wylac gdyz są tam substancje ktore u nie ktorych osob moga powodowac bole brzucha a przedewszystkim niestrawnosc i OGROMNA ILOSC BĄKÓW .PAMIETAJCIE O TYM i gotuje w swierzej wodzie a nie w tej co sie moczy bo to jest tak jak by sie robilo pranie w wodzie w ktorej sie moczy brudne skarpety!!!
Pierwszy raz - w całym swoim życiu - robiłam fasolkę po bretońsku właśnie z tego przepisu :) JEST REWELACYJNY!!!! Cała moja rodzina się zajadała, a ja polubiłam fpb :) POLECAM :)
Na koniec dodaję jeszcze tak pół tabliczki gorzkiej czekolady - min. 70%. Spróbujcie, aromat i smak jest niepowtarzalny... a kolor... Mmmmm... robię dzisiaj! :D
Ja po namoczeniu suszonej fasoli odlewam wode i gotuje w świeżej.Ta woda z moczenia jest gorzkawa i danie nie byłoby smaczne.Miałoby cierpki smak przynajmniej dla mnie:)Smacznego:)
Bardzo smaczne,szybkie i sycące danie.Polecam dodać cząber.Przepis całkiem udany i warty wypróbowania.
Najlepsza fasolka jaką kiedykolwiek jadłam małżonek był zachwycony nawet mój brat kucharz był pod wrażeniem.Cebuli nie podsmażałam tylko wrzuciłam do garnka z gotującą się fasolą,przepis poszedł w świat!!!
fasolka rewelacja, właśnie ją zrobiłam zgodnie z tym prostym przepisem, polecam wszystkim nawet tym mniej doświadczonym w kuchni :)
robiłam fasolke po brytońsku wyszła dobra waszego przepisu polecam ten przepis
Gratuluję wszystkim kucharzom od siedmiu boleści,dla których maggi i kostki knura to podstawa potrawy. moja propozycja dla nich to lekcje majsterkowania u A. Słodowego.
Dzisiaj robię fasolkę zobaczymy co wyjdzie w kuchni nie jestem mocny
Wlasnie zrobilam fasolke z tego przepisu - jest REWELACYJNA!! PYCHOTA
ZROBIŁAM WSZYTKO WEDŁUG PRZEPISU ... OD SIEBIE DODAŁAM TYLKO 2 ŁYZKI SOŁOWE POMYSŁU NA CHŁOPSKI GARNEK JESTEŚCIE W SZOKU ??? SPRÓBUJCIE GENIALNE SMAK REWELACYJNY NAJLEPSZA FASOLKA JAKA JADŁAM
Witam.Moglabym prosic o podanie dokladnych proporcji przypraw.Bardzo mi na tym zalezy poniewaz nie jestem zbyt dobra kucharka a obawiam sie ze dodam czegos zbyt malo lub zbyt duzo.Pozdrawiam
ziele angielskie 4 sztuki, 2 liście laurowe, majeranku płaska łyżka ale sól i pieprz to do smaku :) prosze posolić i próbować :)
W plastry a nie w kostkę kiełbasę boczek można w kostkę majeranek cebula sól pieprz i żadnych przypraw innych no i oczywiście pomidory i nie koncentrat pomidorowy a przecier pomidorowy
Pychota,zrobilam z fasoli w polewie szybko pysznie wszyscy domownocy zadowoleni,dzirkuje;)))
77 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Fasolka po bretońsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują