Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Fasolka szparagowa na zimę

Czas 75 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej
Zalewa:
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
szczypta kwasku cytrynowego

Fasolka szparagowa na zimę - sposób wykonania:

Przepis idealny dla wielbicieli fasolki szparagowej polanej bułeczką tartą smażoną na masełku. Okazuję się, że takie danie można swobodnie przygotować również zimą, jeśli w sezonie zrobimy fasolkę szparagową na zimę.
Fasolkę myjemy, odcinamy końce, obgotowujemy około 10 minut, następnie odcedzamy i rozkładamy ciasno w słoikach. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy kwasek. Rozłożoną fasolkę zalewamy zalewą i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 30 minut, następnie studzimy i ponownie pasteryzujemy około 30 minut. Nasiona strączkowe zawierają dużo białka zatem są świetną pożywką dla bakterii, dwukrotna pasteryzacja zapobiegnie psuciu się fasolki konserwowej.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 13-07-10 | Czytano: 49767 razy | komentarzy [0]
Fasolka szparagowa na zimę komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz