Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Fasolka szparagowa na zimę
Czas 75 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
Zalewa:
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
szczypta kwasku cytrynowego
Fasolka szparagowa na zimę - sposób wykonania:
Przepis idealny dla wielbicieli fasolki szparagowej polanej bułeczką tartą smażoną na masełku. Okazuję się, że takie danie można swobodnie przygotować również zimą, jeśli w sezonie zrobimy fasolkę szparagową na zimę.
Fasolkę myjemy, odcinamy końce, obgotowujemy około 10 minut, następnie odcedzamy i rozkładamy ciasno w słoikach. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy kwasek. Rozłożoną fasolkę zalewamy zalewą i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 30 minut, następnie studzimy i ponownie pasteryzujemy około 30 minut. Nasiona strączkowe zawierają dużo białka zatem są świetną pożywką dla bakterii, dwukrotna pasteryzacja zapobiegnie psuciu się fasolki konserwowej.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 13-07-10 | Czytano: 52785 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Fasolka szparagowa na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują