Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Faworki - chrusty
Składniki:
50 dkg mąki
6-7 żółtek
sól
8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki spirytusu
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania
Faworki - chrusty - sposób wykonania:
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie bardzo dobrze wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Wałkujemy dość cienko starając sie za mocno nie podsypywać mąka, rozwałkowane dzielimy na paski długości około 8 cm i szerokości 3 cm. Na środku rozcinamy pasek tak by jego koniec przepleść przez środek. Smażyć w głębokim tłuszczu, po zarumienieniu osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Prześlij przepis ~Gosc | 30-05-10 | Czytano: 50666 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Faworki - chrusty prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują