Strona główna >> Dania główne >> Drób

Filet kurczaka w sosie owocowym

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 filety
3 pomarańcze
mały słoik keczupu (najlepiej pikantny)
pół szklanki konfitur z aronii (lub borówek)
pół szklanki czerwonego słodkiego wina
2 łyżki miodu
sól, pieprz
oliwa

Filet kurczaka w sosie owocowym - sposób wykonania:

Filety myjemy, osuszamy, leciutko rozbijamy tłuczkiem do mięsa,następnie dokładnie smarujemy keczupem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Z pomarańczy wyciskamy sok.
Filety układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polewamy delikatnie oliwą, obsypujemy sola i pieprzem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Aronię lub borówki miksujemy na gładką masę, dodajemy wino i miód.
Kurczaka podajemy najlepiej z frytkami, polanego sosem z pieczenia oraz sosem owocowym.
Proste i wykwintne danie, z pyszną nutą owocowo-winną.


Prześlij przepis

mewa80 | 27-09-10 | Czytano: 8005 razy | komentarzy [0]
Filet kurczaka w sosie owocowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Filet kurczaka w sosie owocowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Filet kurczaka w sosie owocowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje