Strona główna >> Kuchnie Świata >> Skandynawia

Fiński pieróg rybny Kalakukko

Składniki:

1 kg filetów z dorsza
200 g wędzonej słoniny
1 żółtko
50 g masła
600 g mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
sól i pieprz

Fiński pieróg rybny Kalakukko - sposób wykonania:

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać stopione masło, łyżeczkę soli oraz szklankę wody, zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut. Filety oczyścić, umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Słoninę pokroić w kostkę. Ciasto rozwałkować na dwa owalne dość grube placki. Środek jednego z nich lekko oprószyć mąką, ułożyć na nim filety i słoninę. Brzegi zwilżyć, przyłożyć drugi placek, zlepić oba placki brzegami. Wierzch posmarować żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody.
Placek umieścić na blasze wyłożonej folią aluminiową, piec 3-4 godziny w temp. 160 st. Co pewien czas smarować masłem. Jeżeli ciemnieje, owinąć w folię. Pieróg podawać na ciepło polany świeżo roztopionym
masłem, razem z zieloną sałatą.


Prześlij przepis

~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 22486 razy | komentarzy [0]
Fiński pieróg rybny Kalakukko komentarz



Opinie i komentarze na temat Fiński pieróg rybny Kalakukko kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Fiński pieróg rybny Kalakukko prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje