Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Flaczki wołowe
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg flaków surowych wołowych
2 ćwiartki kurczaka
20 dag wołowiny z kością
marchewka, 1/4 selera, kawałek pora, mała cebula
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
2 łyżki masła, łyżka maki
Flaczki wołowe - sposób wykonania:
Z ćwiartek kurczaka i wołowiny gotujemy rosół (pierwszą wodę po zagotowaniu zlewamy).
Jarzyny kroimy w kostkę , dusimy na maśle.
Flaki zalewamy wodą, gotujemy, odcedzamy, i ponownie gotujemy, odcedzamy i przemywamy wodą wkładamy do rosołu gotujemy z jarzynami i przyprawami (poza majerankiem) do miękkości.
Z mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, dodajemy ją do flaków. Mięso obieramy z kości, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do flaków.
Wszystko na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek.
Prześlij przepis mewa80 | 19-06-10 | Czytano: 29877 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Flaczki wołowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują