Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Flaczki z boczniaka
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 porcja włoszczyzny : marchewka, pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
pół kg boczniaków
łyżka masła
łyżka mąki
przyprawy : liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu (orientacyjnie po 3)
sól, pieprz
Flaczki z boczniaka - sposób wykonania:
Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w paski, zalać litrem i szklanką wody, dodać przekrojoną cebulę, masło i przyprawy, gotować warzywa aż będą miękkie. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, dodać do zupy.
Gotować przez 20 minut, po tym czasie mąkę rozprowadzić w odrobinie wody, dodać do zupy, pogotować aż zgęstnieje. Podajemy z pieczywem - można je lekko przyrumienić w tosterze lub piekarniku.
Prześlij przepis mewa80 | 17-06-10 | Czytano: 7442 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Flaczki z boczniaka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują