Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Flaczki z kalmarów

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg kalmarów
marchewka, pietruszka, kawałek selera
1 cebula
mała garść suszonych grzybów
szklanka śmietany
łyżka mąki
łyżka masła
gałka muszkatołowa
papryka mielona
kostka bulionowa

Flaczki z kalmarów - sposób wykonania:

Grzyby moczymy w letniej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie aż będą miękkie.
Kalmary gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut bez przykrycia.
Cebulę kroimy w piórka szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę), całość dusimy parę minut po czym dodajemy grzyby wraz z wodą w której się gotowały (grzyby kroimy w paski). Wszystko dusimy aż do miękkości warzyw.
W litrze wody rozpuszczamy kostkę bulionową, następnie dodajemy kalmary i podduszone warzywa, przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy 10 minut, na koniec zupę zaciągamy śmietaną i mąką. Ta zupka jest bardzo pożywna!


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 04-10-10 | Czytano: 14273 razy | komentarzy [0]
Flaczki z kalmarów komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz