Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Chiny Fondue po chińsku
Składniki:
20 dag cukinii
20 dag czerwonej papryki
20 dag małych pieczarek
2 marchewki
20 dag pędów bambusa (z puszki)
2 l rosołu z warzyw
60 dag polędwicy wołowej pokrojonej w cieniutkie plastry
50 g prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki wytrawnej sherr
Fondue po chińsku - sposób wykonania:
Cukinie umyć i pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyć, umyć i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki oczyścić. Marchewkę oskrobać i pokroić w słupki. Pędy bambusa osączyć, pokroić na kawałki. Orzeszki zmiksować, wymieszać z sherry, sokiem z pomarańczy i 1 łyżką sosu sojowego. Przyprawić pikantnie. Na sos imbirowy kłącze imbiru obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z octem ryżowym, 8 łyżkami sosu sojowego i olejem. Rosół podgrzać na kuchence, a następnie ustawić go na podgrzewaczu. Mięso i warzywa nabite na widelec gotować przez 1 minutę w rosole.
Jako dodatek wystarczą oba sosy i białe pieczywo.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 22113 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Fondue po chińsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują