Strona główna > > Porady kulinarne

Garnki do gotowania na parze - najlepsze modele

Gotowanie na parze ma wiele korzyści. Jest bardzo zdrowe, szybkie, bezpieczne i smaczne. Dlatego popularność tej kuchni rośnie, a coraz więcej klientów zastanawia się nad tym, jakie garnki do gotowania na parze wybrać. My przychodzimy z odpowiedzią! Razem z firmą DAJAR, przygotowaliśmy dla Was zestawienie najlepszych modeli garnków przeznaczonych do gotowania parowego. Jesteście ciekawi?

Podstawy


Zanim przejdziemy do zestawienia, warto zapoznać się nieco z samą budową garnka. Składa się on z trzech podstawowych elementów: samego garnka, sitka oraz pokrywy. Na rynku znajdziemy wiele modeli posiadających więcej niż jedno sito i to takie właśnie garnki warto zakupić, jeśli zależy nam na przygotowywaniu większej ilości jedzenia w tym samym czasie.

Bardzo dobre jakościowo są garnki wykonane ze stali nierdzewnej, które to odporne są na zarysowania czy uszkodzenia, a także świetnie utrzymują ciepło. Garnki te nie chłoną zapachów, ani nie odpryskują, co czyni je wspaniałymi narzędziami w gotowaniu na parze.

Popularnym wyborem są także garnki wykonane z aluminium, których zaletą jest to, że szybko się nagrzewają. Jeśli jednak szukamy trwalszych propozycji, możemy postawić na garnki wykonane z ceramiki, które są bardzo trwałe i odporne na wszelkie zarysowania, a także nadają się do przyrządzania dań w piekarniku. Posiadają także wysokie walory estetyczne, za co są lubiane wśród wielu klientów.

Na co warto zwrócić uwagę, to jakość wykończenia naczyń. Garnki powinny posiadać uchwyty, które nie będą się nagrzewać pod wypływem wysokich temperatur. Pokrywa garnków powinna posiadać otwór odprowadzający nadmiar pary, tak aby gotowanie było bezpieczne. Najlepiej również wybrać garnki z pokrywami szklanymi, które umożliwią nam szybkie zerknięcie na to, co dzieje się w środku.

Oto kilka naszych wyborów, jeśli chodzi o najlepsze garnki do gotowania na parze.

1. Garnek do gotowania na parze Loremis Plus


Garnek Loremis Plus odznacza się pięknym, prostym designem i wysoką funkcjonalnością. Posiada trzywarstwowe dno ze stali oraz aluminium, co zapewnia szybkie i równomiernie nagrzewanie się naczynia i utrzymanie temperatury w garnku przez dłuższy czas. Garnek posiada także skalę we wnętrzu naczynia, co ułatwia odmierzenie ilości wody. Pokrywa garnka Loremis Plus wykonana jest z żaroodpornego szkła hartowanego. Garnek ten jest idealny do każdej kuchni.

garnek na parze Loremis 20 cm
Źródło: DAJAR, Garnek do gotowania na parze Loremis 20 cm 2 wkłady AMBITION

2. Garnek do gotowania na parze Mastic



Ten model wykonany został z odkuwanego aluminium, co sprawia, że lepiej kumuluje ciepło, a gotowanie staje się wydajniejsze. Rączki garnka imitują drewno, co czyni naczynie niezwykle estetycznym, wpasowującym się w design każdej kuchni. Wnętrze garnka pokryte jest nieprzywierającą powłoką, która wyglądem przypomina kamień. Model ten posiada jedno sito, więc będzie świetny na gotowanie od czasu do czasu.

garnek na parze Mastic 20 cm AMBITION
Źródło: DAJAR, Garnek do gotowania na parze Mastic 20 cm AMBITION


3. Garnek do gotowania na parze Stone


Garnek Stone jest propozycją dla wszystkich posiadających kuchenki indukcyjne. Posiada grube, wielowarstwowe dno, odporne na odkształcenia. Wnętrze naczynia zostało pokryte czterowarstwową powłoką nieprzywierającą PFLUON Cookmark™. Garnek Stone posiada także nitowane uchwyty ze stali nierdzewnej, a także pokrywę i wkłady wykonane ze szkła hartowanego. Jest to idealne naczynie dla wszystkich kochających profesjonalne gotowanie.

Artykuł partnera.

~Gosc | Czytano 80 razy | 20-01-2020 |



Ciasta ewa gotuje