Strona główna > > Porady kulinarne

Gdzie kupić słodycze bezglutenowe?

Żyjąc na diecie bezglutenowej nasze możliwości względem wyrobów cukierniczych i piekarskich są dość ograniczone. Nie oznacza to, że musimy całkowicie zrezygnować z chleba, ciast, ciasteczek i innych słodyczy na bazie mąki.

Gdzie znaleźć kruche ciasteczka bezglutenowe? Na co zwrócić uwagę, jeżeli musimy unikać glutenu w naszych posiłkach?

1. Pieczywo i ciasteczka bezglutenowe - dla kogo są przeznaczone?


2. Chleb, kruche ciasteczka i inne wyroby cukiernicze bez glutenu - czy możliwe jest ich przygotowanie?


3. Ciastka kruche bezglutenowe - gdzie najlepiej je kupić?


4. Na co jeszcze zwracać uwagę, gdy stosujemy dietę bezglutenową?


Pieczywo i ciasteczka bezglutenowe - dla kogo są przeznaczone?

Co do zasady produkty pozbawione glutenu może zjeść każdy. Mają one specyficzną strukturę i różnią się wyraźnie od pieczywa i innych wyrobów mącznych wykonanych z tradycyjnej, zawierającej to białko mąki. Jednak najważniejszą grupą osób, dla których przygotowuje się wyroby bezglutenowe, są ci z nas, którzy cierpią z powodu celiakii lub innych, lżejszych odmian alergii na gluten. W przypadku tej grupy spożywanie produktów zawierających wspomniane białko prowadzi do nieprzyjemnych objawów, a czasem także do poważnych zmian w obrębie układu pokarmowego. Z tego powodu jeżeli mamy potwierdzoną alergię na gluten, zdecydowanie powinniśmy unikać wyrobów z klasycznych odmian mąki.



Chleb, kruche ciasteczka i inne wyroby cukiernicze bez glutenu - czy możliwe jest ich przygotowanie?

Pieczywo, ciasta i ciastka bezglutenowe jak najbardziej możemy przygotować samodzielnie. W tym celu musimy zaopatrzyć się w specjalną mąkę, z której usunięto wspomniane białko. Wyroby bezglutenowe mają charakterystyczną strukturę - nie są tak elastyczne oraz sprężyste, jak pieczywo czy ciasto wykonane na bazie tradycyjnej mąki, ponieważ to właśnie gluten odpowiada za te cechy ostatecznego wyrobu. W przypadku słodkości zazwyczaj powinniśmy spodziewać się kruchej, delikatnej struktury oraz dość zwartego wnętrza, jakie będą miały świeżo upieczone ciasteczka, babeczki i inne wypieki. Z kolei chleb i inne pieczywo bezglutenowe będzie mniej "puszyste", niż jego tradycyjne odpowiedniki.



Ciastka kruche bezglutenowe - gdzie najlepiej je kupić?

Jeżeli nie potrafimy samodzielnie piec lub obawiamy się, że uzyskane słodkości nie będą w pełni odpowiadać założeniom naszej diety, możemy zawsze zdecydować się na zakup już przygotowanych smakołyków. Ciasta, babeczki czy ciastka kruche bezglutenowe znajdziemy w wielu dobrych piekarniach, a także w sklepach na dziale z produktami dedykowanymi dla osób zmagających się z celiakią i alergiami pokarmowymi. Dodatkowo, jeżeli chcemy spróbować czegoś nowego, możemy także zdecydować się na wypieki z innych rodzajów mąk, które naturalnie nie zawierają w sobie glutenu. Przykładem takich produktów mogą być między innymi bezglutenowe ciasteczka wykonane z mąki jaglanej, mąki kukurydzianej, mąki kokosowej, mąki migdałowej czy też mąki sojowej.


Na co jeszcze zwracać uwagę, gdy stosujemy dietę bezglutenową?

Jeżeli jesteśmy zmuszeni stosować dietę bezglutenową, pieczywo i wypieki cukiernicze nie są jedynymi produktami, na które powinniśmy uważać. Wszystkie produkty wytwarzane na bazie mąki muszą być przez nas sprawdzone przed spożyciem. Do słodkich produktów bezpiecznych możemy zaliczyć między innymi płatki kukurydziane, produkty oparte o ryż, orzechy, soję czy też owoce. Z kolei zdecydowanie nie powinniśmy spożywać żywności wykonanej z nieoczyszczonej z glutenu mąki pszennej, jęczmiennej i żytniej, ale także posiadającej płatki owsiane czy jęczmienne w swoim składzie.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 183 razy | 17-03-2023 |



Ewa gotuje