Strona główna >>
Dania główne >>
Drób Gęś pieczona w kapuście
Czas 75 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 50 zł
Składniki:
1 gęś
5 łyżek tłuszczu do smażenia
4 łyżki mąki pszennej
główka kapusty czerwonej
kilka ziaren jałowca
sól, majeranek
3/4 szklanki czerwonego wina (lub bulionu)
Gęś pieczona w kapuście - sposób wykonania:
Gęś myjemy, osuszamy, porcjujemy na kawałki, nacieramy solą i potłuczonym jałowcem.
Każdy kawałek obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do większego naczynia i dusimy - po podlaniu wodą - około 50 minut.
W między czasie kapustę szatkujemy, dodajemy ją do gęsi po około pół godziny duszenia. W tym samym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i zeszkloną na tłuszczu. Następnie z mąki i łyżki tłuszczu robimy zasmażkę, dodajemy do gęsi, podlewamy ją winem czerwonym, dusimy jeszcze 10 minut.
Czas duszenia należy uzależnić od tego czy mięso jest miękkie. Czasami trzeba go wydłużyć.
Prześlij przepis ~Gosc | 09-12-10 | Czytano: 6496 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gęś pieczona w kapuście prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują