Strona główna >> Dania główne >> Drób

Gęś pieczona w kapuście

Czas 75 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 50 zł

Składniki:

1 gęś
5 łyżek tłuszczu do smażenia
4 łyżki mąki pszennej
główka kapusty czerwonej
kilka ziaren jałowca
sól, majeranek
3/4 szklanki czerwonego wina (lub bulionu)

Gęś pieczona w kapuście - sposób wykonania:

Gęś myjemy, osuszamy, porcjujemy na kawałki, nacieramy solą i potłuczonym jałowcem.
Każdy kawałek obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do większego naczynia i dusimy - po podlaniu wodą - około 50 minut.
W między czasie kapustę szatkujemy, dodajemy ją do gęsi po około pół godziny duszenia. W tym samym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i zeszkloną na tłuszczu. Następnie z mąki i łyżki tłuszczu robimy zasmażkę, dodajemy do gęsi, podlewamy ją winem czerwonym, dusimy jeszcze 10 minut.
Czas duszenia należy uzależnić od tego czy mięso jest miękkie. Czasami trzeba go wydłużyć.


Prześlij przepis

~Gosc | 09-12-10 | Czytano: 6496 razy | komentarzy [0]
Gęś pieczona w kapuście komentarz



Opinie i komentarze na temat Gęś pieczona w kapuście kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Gęś pieczona w kapuście prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje