Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Gnocchi w sosie serowym
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pół kg mączystych ziemniaków
20 dag (najlepiej pełnoziarnistej) mąki
jajko
żółtko
Sos serowy:
pół litra mleka
15 dag rokpola lub gorgonzola
2 łyżka masła
2 łyżki mąki
masło do posmarowania formy
10 dag żółtego sera
Gnocchi w sosie serowym - sposób wykonania:
Gnocchi to takie włoskie kopytka. Podaje się je z dowolnym sosem np. pomidorowym po bolońsku lub zwyczajnie - z pesto lub jako dodatek do mięsa np. z grilla.
Ziemniaki gotujemy w łupinkach, po ugotowaniu obieramy z nich i przepuszczamy ziemniaki przez praskę, dodajemy mąkę, żółtko, jajko i przyprawy. Formujemy wałeczki i kroimy kluski długości około 3 cm, każdą kluskę przyciskamy widelcem (powstaną charakterystyczne wgłębienia). Gnocchi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po ugotowaniu wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Mąkę rumienimy na maśle, dodajemy pomału mleko a następnie rozdrobniony rokpol, gotujemy kilka minut, dodając przyprawy : sól i pieprz.
Gnocchi polewamy przygotowanym sosem, posypujemy startym żółtym serem, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (aż ser się rozpuści i lekko zarumieni)
Prześlij przepis mewa80 | 14-06-10 | Czytano: 27225 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gnocchi w sosie serowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują