Strona główna >> Desery >> Gofry

Gofry drożdżowe

Czas 20 minut Porcji 5 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

3/4 szklanki mleka
4 łyżki najlepszego masła
1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż 550!)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego

Gofry drożdżowe - sposób wykonania:

Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży.
Wymieszać suche składniki.Ubić trzepaczką (ja żyrafą oczywiście) z mlekiem.
Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników.
Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h).
Ja wkładałam je do gofrownicy na jakieś 7 minut, mają być rumiane i chrupkie!



Prześlij przepis

~Gosc | 14-05-08 | Czytano: 11404 razy | komentarzy [1]
Gofry drożdżowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Gofry drożdżowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Gofry drożdżowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
jakie drozdze?
2009-05-07 22:29

chce sie upewnic-drozdze instant?przeciez

zazwyczaj uzywa sie je bezposrednio po dodaniu.moze drozdze swierze?

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje