Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Półmięsne

Gołąbki bez zawijania

Czas 95 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

700 gram mięsa mielonego dobrej jakości np. szynka mielona
700 g kapusty białej
1 spora cebula
1 torebka ryżu
2 jajka
2 łyżki bułki tartej

olej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
około 1 litra bulionu (może być z kostki)
przyprawy: sól, pieprz lub inne ulubione przyprawy np. zioła

Gołąbki bez zawijania - sposób wykonania:

Pyszne gołąbki bez zawijania, polecam ten przepis, danie jest wyśmienite.
Mięso wrzucamy do miski, kapustę szatkujemy bardzo drobno, dodajemy do mięsa. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka. Cebulkę obieramy kroimy drobno, szklimy na oleju, dodajemy do masy. Całość mieszamy aż składniki dobrze się połączą, przyprawiamy solą (nie za wiele gdyż słony jest ryż oraz zalejemy gołąbki słonym bulionem) i pieprzem. Masę zagęszczamy bułką tartą. Z masy formujemy kotleciki, obsmażamy z obu stron na oleju, po obsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, tak powstałym sosem pomidorowym zalewamy gołąbki.W ten sposób przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Podajemy z ziemniakami. Polecam :-)


Prześlij przepis

asieńka | 23-08-11 | Czytano: 151367 razy | komentarzy [8]
Gołąbki bez zawijania komentarz



Opinie i komentarze na temat Gołąbki bez zawijania kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

8 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Gołąbki bez zawijania prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Gołąbki świetne
2011-12-06 18:54

Ja dodalam kapusty pekińskiej przez co krócej się zapiekały. Przepis wyśmienity. Polecam.

Autor
Spróbujcie, nie pożałujeci
2012-03-31 20:43

Mój mąż oznajmił, że gdybym go nie powstrzymała, zjadłby wszystkie gołąbkowe kotleciki. Powstrzymałam, ziemniaki, ogórek kiszony i dla 3 osobowej rodziny wyszedł obiad na 2 dni :)

Autor
Tytul
2012-07-21 17:17

Polecam te gołąbki, są na prawdę wyśmienite, ale! Zamiast kapusty białej wolę dać kapustę pekińską, ponieważ jest dużo lepsza do tego typu gołąbków :)

Autor
BRAWO!!!!
2012-09-24 17:38

Pierwszy raz zrobiłam dziś gołąbki i są fenomenalne :D super przepis

Autor
Ola
2013-11-23 12:22

A naczynie żaroodporne rozumiem ze przykrywamy?

Autor
Tytul
2013-11-26 9:22

tak, przykrywamy. Można odkryć na 20 minut przed końcem - jeśli ktoś lubi podpieczone :D

Autor
Tytul
2014-09-14 14:31

Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości mięsa dodaję 4 jaja oraz 1/3 szklanki kaszy manny. Kapusta powinna być bardzo drobno zszatkowana i odciśnięta z soku (sok dodajemy do bulionu). Zamiast koncentratu pomidorowego, winny być pomidory przetarte. Walory smakowe niezmiennie PYSZNE :)

Autor
cd. tYTUŁ
2014-09-14 14:34

Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje