Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Gołąbki
Czas 105 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kapusta biała lub włoska
400 g ryżu
400 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, pieprz
szklanka śmietany 30
szklanka żuru
Gołąbki - sposób wykonania:
Bardzo popularne danie również wg pani Ewy Wachowicz, przepis z programu Ewa Gotuje.
Kapustę wrzucamy do osolonego wrzątku aby liście zmiękły.
Na łyżkę oliwy wrzucamy ryż, gdy się zeszkli zalewamy go 3 szklankami wody, solimy, gotujemy aż będzie miękki.
Od kapusty odrywamy te liście które zmiękły do momentu aż uzyskamy taka ilość jaka jest nam potrzebna. Z tej proporcji wychodzi około 15 gołąbków.
Cebulę szklimy na masełku, gdy będzie prawie rumiana dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy, dodajemy ją do ugotowanego ryżu. Do masy dodajemy też mięso, farsz solimy i pieprzymy.
Z liści ścinamy twarde, zgrubiałe części, na liść nakładamy farsz, zwijamy w gołąbki.
Na dno brytfanki kładziemy liście kapusty, układamy zwinięte gołąbki, zalewamy je szklanką śmietany i szklanką żuru. Przykrywamy liśćmi kapusty. Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny.
Prześlij przepis asieńka | 01-01-11 | Czytano: 120732 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gołąbki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują