Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Gołąbki z kaszą gryczaną
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
główka kapusty (najlepiej młodej)
1 szklanka kaszy gryczanej
200 g boczku wędzonego (chudego)
1 cebula
sól, pieprz
Gołąbki z kaszą gryczaną - sposób wykonania:
Farsz:
Kaszę gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie).
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju (część boczku zostawiamy na skwarki do polania), dodajemy posiekaną cebulkę, dodajemy kaszę gryczaną, jeszcze chwilę wszystko razem smażymy dodając przyprawy wg gustu.
Kapustę wkładamy do ciepłej wody, trzymamy ja na niewielkim ogniu, gdy liście zmiękną, zdejmujemy je i ponownie zanurzamy kapustę we wrzątku, czynność powtarzamy aż do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
Farsz nakładamy na liście, zawijamy, dno garnka wyścielamy liśćmi kapusty, gołąbki układamy ciasno w garnku, podlewamy bulionem (tak aby zakryć dno garnka i do 1/3 wysokości gołąbków) i gotujemy 15-20 minut.
W czasie duszenia zostawiony boczek rumienimy na patelni, gotowe gołąbki podajemy polane skraweczkami z boczku.
Prześlij przepis mewa80 | 19-07-10 | Czytano: 15966 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gołąbki z kaszą gryczaną prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują