Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Gołąbki z kaszą i ziemniakami

Czas 70 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 główka kapusty
3 cebule
25 dag kaszy gryczanej
2 kg ziemniaków
sól, pieprz
łyżka smalcu
litr bulionu z kostki rosołowej

Gołąbki z kaszą i ziemniakami - sposób wykonania:

Gołąbki z kaszą i ziemniakami to danie ukraińskie, często spotykane na wigilijnym stole.
Kapustę wkładamy do wrzątku. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu. Kaszę gotujemy na sypko, ziemniaki tarkujemy na drobnych oczkach, odciskamy sok.
Cebulę, ugotowaną na sypko kaszę i ziemniaki mieszamy ze sobą, farsz doprawiamy. Farsz zawijamy w liście, gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 02-01-11 | Czytano: 25312 razy | komentarzy [0]
Gołąbki z kaszą i ziemniakami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz