Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Golonka po staropolsku
Czas 90 minut
Porcji 3
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1,5 kg golonki
10 dag tłuszczu (smalec)
duża cebula
włoszczyzna : 2 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki, kawałek pora
8 łyżek keczupu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Golonka po staropolsku - sposób wykonania:
Golonkę opalić, umyć wysuszyć,, natrzeć solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawić na dobę do lodówki.
Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, następnie zlać tłuszcz i podlać golonkę wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Warzywa pokroić w paski (cebule i por w talarki), podsmażyć na patelni, dodać do golonki pod koniec duszenia ( po około 1,5 h minutach). Doprawić solem i pieprzem, pod sam koniec dodać keczup. Podawać z uduszonymi warzywami oraz pieczonymi ziemniaczkami.
Prześlij przepis mewa80 | 17-05-10 | Czytano: 22150 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Golonka po staropolsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują