Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Golonka po staropolsku

Czas 90 minut Porcji 3 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1,5 kg golonki
10 dag tłuszczu (smalec)
duża cebula
włoszczyzna : 2 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki, kawałek pora
8 łyżek keczupu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Golonka po staropolsku - sposób wykonania:

Golonkę opalić, umyć wysuszyć,, natrzeć solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawić na dobę do lodówki.
Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, następnie zlać tłuszcz i podlać golonkę wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Warzywa pokroić w paski (cebule i por w talarki), podsmażyć na patelni, dodać do golonki pod koniec duszenia ( po około 1,5 h minutach). Doprawić solem i pieprzem, pod sam koniec dodać keczup. Podawać z uduszonymi warzywami oraz pieczonymi ziemniaczkami.


Prześlij przepis

mewa80 | 17-05-10 | Czytano: 22449 razy | komentarzy [0]
Golonka po staropolsku komentarz



Opinie i komentarze na temat Golonka po staropolsku kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Golonka po staropolsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje