Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Gruszki w syropie
Czas 25 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 2 kg twardych gruszek
- 1 kg cukru
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- kilka goździków
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki miodu
Gruszki w syropie - sposób wykonania:
Gruszki w syropie na zimę idealnie nadadzą się do ciast i deserów.
Z cytryny wyciskamy sok, imbir kroimy na drobne kawałki.
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe na ósemki), gotowe wkładamy na 5 minut do wody z łyżką soku.
2 litry wody zagotować z pozostałym sokiem, na 2 minuty wkładamy do niej gruszki - następnie wyjmujemy je (zalewę zostawiamy) i przepłukujemy zimną wodą.
Z zalewy odmierzamy litr i dodajemy do niego cukier, imbir i goździki. Gotujemy aż syrop będzie przeźroczysty.
Gruszki układamy w dwóch półlitrowych słoikach, zalewamy je gorącą zalewą, dodajemy po łyżeczce miodu, zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 23-09-10 | Czytano: 19188 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gruszki w syropie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują