Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Kraje arabskie Gruszki z Szafranem
Czas 30 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
8 gruszek
400g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 cytryny
6 łyżek płynnego miodu
2 szczypty szafranu
1/2 litra wody
Gruszki z Szafranem - sposób wykonania:
W garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej cukier i dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy. Gruszki obieramy i wkładamy do wody (powinny się całe zanurzyć). Dodajemy miód i szafran. Gotujemy na małym ogniu 15 do 20 minut. Kiedy gruszki zmiękną, studzimy je i razem z syropem przekładamy do dużego słoja. Odkładamy na kilka godzin lub na całą noc.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 20183 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gruszki z Szafranem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują