Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Grzyby duszone w śmietanie

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg świeżych grzybów
- 15 dkg cebuli
- 20 dkg śmietany
- 10 gram mąki
- tłuszcz /smalec, margaryna lub olej/
- kilka gałązek naci pietruszki
- przyprawy do smaku: sól, pieprz

Grzyby duszone w śmietanie - sposób wykonania:

Grzyby oczyszczamy i myjemy. Cebulę obieramy, myjemy i drobno kroimy. Oczyszczone grzyby kroimy w paski. Grzyby i cebulę dusimy we własnym sosie do miękkości pod przykryciem.
Pod koniec duszenia dodajemy tłuszcz i przyprawy. Oprószamy mąką, mieszamy chwilę i jeszcze chwilę podduszamy.
Grzyby duszone doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką lub samą śmietaną.
Przed podaniem można grzyby posypać drobno posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Grzyby duszone w śmietanie można przygotować z grzybów solonych, po uprzednim opłukaniu ich i wymoczeniu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Poleć przepis znajomemu

Kamiś | 02-08-10 | Czytano: 23921 razy | komentarzy [0]
Grzyby duszone w śmietanie komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz