Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Grzyby kwaszone

Czas 60 minut Porcji 3 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg grzybów
- 10 dkg cebuli
- 5 gram cukru
- 30 gram soli, z tego część soli do obgotowania grzybów
- 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, czosnek

Grzyby kwaszone - sposób wykonania:

Oczyszczone i opłukane grzyby wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i obgotowujemy przez 10 minut. Następnie wyciągamy, odcedzamy i zalewając zimną wodą hartujemy je dzięki czemu nie będą "gluciaste".
Cebulę obieramy i kroimy w plastry.

Grzyby, cebulę oraz przyprawy układamy warstwami w dużym np 2-3 litrowym słoiku. Każdą warstwę posypujemy solą, do co drugiej warstwy dodajemy zgnieciony czosnek. Dolewamy wywaru z gotowanych grzybów tak aby były przykryte sokiem.
Po napełnieniu naczynia, przykrywamy grzyby czystym, wygotowanym płótnem, a następnie obciążamy talerzem i słoikiem z wodą. Po kilku dniach jak grzyby puszczą sok zlewamy jego nadmiar.

Skwaszone grzyby przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

Kamiś | 15-08-10 | Czytano: 7221 razy | komentarzy [0]
Grzyby kwaszone komentarz



Opinie i komentarze na temat Grzyby kwaszone kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Grzyby kwaszone prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje