Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Grzyby mrożone

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- grzyby leśne dowolne
- sól
- woda
- ocet lub kwasek cytrynowy
- woreczki do mrożenia

Grzyby mrożone - sposób wykonania:

Grzyby do mrożenia czyścimy, myjemy, kroimy na mniejsze części (zwłaszcza te większe). Umyte wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy (w zależności od ilości wody, grzybów - na oko :) - tak jak solimy wodę na makaron) i gotujemy, gdy woda się zagotuje zbieramy szum który się pojawi. Grzyby są gotowe po około 20 minutach (pod koniec gotowania czyli tak około po 15 minutach do gotujących się grzybów dodajemy ocet lub kwasek cytrynowy - ilość w zależności od ilości grzybów czyli łyżka lub gdy jest ich więcej parę łyżek - wówczas grzyby zachowają piękny kolor) - wtedy gdy praktycznie wszystkie opadną na dno garnka. Grzyby bardzo dokładnie cedzimy na sitku po czym studzimy.
Gdy są już całkowicie wystudzone możemy je pakować do woreczków do mrożenia i mrozić.
Takie grzyby smakują prawie jak świeże - nadają się do zapiekanek, pizzy, zupy grzybowej, sosów itp. Możemy też nimi zastępować pieczarki. Polecam!
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 12-09-10 | Czytano: 10002 razy | komentarzy [0]
Grzyby mrożone komentarz



Opinie i komentarze na temat Grzyby mrożone kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Grzyby mrożone prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje