Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Grzyby w occie

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- dowolne grzyby leśne

zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- łyżka soli
- szklanka cukru
liść laurowy, marchewka, cebula, ziele angielskie

Grzyby w occie - sposób wykonania:

Przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej sprawdzony od lat - serdecznie polecam.
Grzyby czyścimy, myjemy, fajnie gdy są względnie ładne, kształtne i młode. Umyte wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy kilka łyżek octu - wówczas grzybki nie ściemnieją. Gotujemy, gdy woda się zagotuje zbieramy szum który się pojawi. Grzyby są gotowe po około 15 minutach - wtedy gdy praktycznie wszystkie opadną na dno garnka. Grzyby cedzimy na sitku.

Do wyparzonych słoików wkładamy po 2 plasterki marchewki - można więcej wedle upodobań :-), troszkę cebuli pokrojonej w piórka, wkładamy po liściu laurowym i 2 ziarenka ziela angielskiego.
Grzyby układamy na 3/4 wysokości słoika i zalewamy gorącą zalewą, tak by przykrywały całkowicie grzyby. Zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pasteryzujemy około 15- 20 minut.
Gotowe.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 11-09-10 | Czytano: 74004 razy | komentarzy [0]
Grzyby w occie komentarz



Opinie i komentarze na temat Grzyby w occie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Grzyby w occie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje