Strona główna >>
Dania główne >>
Grzyby Grzyby w sosie pomidorowym
Czas 40 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Na 1 kg dowolnych grzybów leśnych
- pół kg cebuli
- troszkę oleju do zeszklenia cebuli
- szklanka wody
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu
- łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Grzyby w sosie pomidorowym - sposób wykonania:
Gdy je spróbowałam, na jednym słoiku się nie skończyło. Grzyby w sosie pomidorowym są pyszne, szczególnie na ciepło, z pieczywem lub ziemniakami ale również na zimno jako przystawka do obiadu.
Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Grzyby myjemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Po 15 minutach odcedzamy i przenosimy do garnka, do grzybów dodajemy zeszkloną cebulę i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy.
Całość dusimy około 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając by nie przywarło. Gorące grzyby przenosimy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.
Na drugi dzień pasteryzację przeprowadzamy raz jeszcze - również przez 15 minut.
Smacznego!
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis ~Gosc | 13-09-10 | Czytano: 56491 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Grzyby w sosie pomidorowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują