Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Grzyby w sosie pomidorowym

Czas 40 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Na 1 kg dowolnych grzybów leśnych
- pół kg cebuli
- troszkę oleju do zeszklenia cebuli
- szklanka wody
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu
- łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku

Grzyby w sosie pomidorowym - sposób wykonania:

Gdy je spróbowałam, na jednym słoiku się nie skończyło. Grzyby w sosie pomidorowym są pyszne, szczególnie na ciepło, z pieczywem lub ziemniakami ale również na zimno jako przystawka do obiadu.

Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Grzyby myjemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Po 15 minutach odcedzamy i przenosimy do garnka, do grzybów dodajemy zeszkloną cebulę i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy.

Całość dusimy około 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając by nie przywarło. Gorące grzyby przenosimy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.

Na drugi dzień pasteryzację przeprowadzamy raz jeszcze - również przez 15 minut.
Smacznego!
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

~Gosc | 13-09-10 | Czytano: 56662 razy | komentarzy [0]
Grzyby w sosie pomidorowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Grzyby w sosie pomidorowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Grzyby w sosie pomidorowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje