Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Gulasz zapiekany pod ciastem francuskim
Czas 60 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
- około 1 kg wieprzowej łopatki
- kawałek kiełbasy
- 1/4 kg wędzonego boczku
- 250 ml jarzynowego wywaru
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka domowej mieszanki przypraw
- zioła prowansalskie
- kilka ziaren ziela angielksiego
- łyżka musztardy
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- chili
- masło do wysmarowania formy
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
Gulasz zapiekany pod ciastem francuskim - sposób wykonania:
Wspaniały gulasz zapiekany pod ciastem francuskim z programu Ewa gotuje.Cebulę, boczek i czosnek kroimy w kostkę, przesmażamy w dużym garnku na oliwie. Mięso kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, po czym dodajemy do garnka, przyprawiamy domową mieszanką przypraw, ziołami prowansalskimi, zielem angielskim i liściem laurowym oraz chili. W pół szklanki wody mieszamy musztardę i przecier, dodajemy do mięsa - dusimy 45 minut, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wywar.
Po tym czasie do gulaszu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i paprykę, dusimy kolejne 25 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Ciasto wałkujemy i przykrywamy nim naczynie z gulaszem, smarujemy rozmąconym jajkiem i nakłuwamy widelcem. Zapiekamy 20 minut w 190 stopniach C. Gulasz podajemy z pieczywem.
Prześlij przepis ~Gosc | 03-11-12 | Czytano: 21641 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gulasz zapiekany pod ciastem francuskim prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują