Strona główna >>
Napoje >>
Bezalkoholowe Herbata z imbirem cytryną i miodem
Czas 25 minut
Porcji 3
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 łyżka ulubionej herbaty
750 ml wody
20 g świeżego korzenia imbiru
sok z połówki cytryny
2 łyżki miodu
Dodatkowo jeśli mamy:
listki mięty, listki melisy
cynamon lub kurkuma.
Herbata z imbirem cytryną i miodem - sposób wykonania:
Herbata z imbirem rozgrzeje nas w nadchodzące jesienno - zimowe, chłodne dni. Herbatka jest pyszna, zdrowa, idealna na przeziębienie, a sam przepis bardzo prosty. Przygotowuję ją regularnie od wczesnej jesieni do późnej wiosny, a latem ostudzoną w schłodzonej wersji z lodem. Większość z Was przygotowuje taką herbatę zaparzając imbir w herbacie po zalaniu wrzątkiem. Jest to wersja prostsza, łatwiejsza i szybsza, ale nie wydobywa wiele cennej i zdrowotnej esencji z imbiru. Przepis na rozgrzewającą herbatę z imbiru możesz modyfikować według własnych pomysłów. Klasyczną czarną herbatę możesz zastąpić zieloną, żółtą lub ziołową.
Herbata z imbirem, cytryną i miodem krok po kroku
Korzeń imbiru dokładnie umyj. Do garnka wlej pół litra wody, wsyp pokrojony w kostkę lub talarki imbir. Im drobniej pokrojony imbir tym lepiej, ponieważ odda więcej swojego aromatu. Można także zetrzeć go na tarce. Wodę z imbirem gotuj pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzuć listki mięty lub melisy i odstaw garnek z ognia. W zasadzie każdy lubi smak mięty lub melisy. Jeśli lubisz cynamon i kurkumę możesz także dodać w ilościach ok 1 łyżki obu przypraw.
W międzyczasie zaparzamy w pozostałych 250 ml wody ulubioną herbatę np czarną sypaną /jeśli zaparzasz herbatę zieloną pamiętaj by zalewać ją temperaturą około 80 stopni C. dostosuj także jej ilość herbaty i czas zaparzania, by napar był aromatyczny dla 3 szklanek). Po zaparzeniu herbaty, odcedzamy z fusów i wyciskamy sok z połowy cytryny.
Napar imbirowy przecedzamy z osadów przypraw i imbiru. Jeśli drobno posiekaliśmy lub tarliśmy to trzeba użyć odpowiednio gęstego sita.
Odcedzony napar z imbiru oraz herbaty z cytryną zlewamy do dzbanka, dodajemy 2 łyżki miodu i całość mieszamy aż rozpuści się miód. Herbata imbirowa jest już gotowa do wypicia. Rewelacyjnie smakuje, rozgrzewa i zapobiega przeziębieniom. Jest przy tym jak każda herbata mało kaloryczna. Zawiera około 30 kalorii w 250ml szklance.
Pamiętaj, że miód poddany temperaturze powyżej 40 st. C traci większość cennych właściwości antybiotycznych. Różne są szkoły, niektórzy twierdzą że traci je od razu inni, że w proporcjonalnie do czasu poddanie wyższej temperaturze. Jeśli chcesz zachować jak najwięcej cennych właściwości prozdrowotnych miodu dodaj go do herbaty lekko ostudzonej.
Imbir i jego właściwości
Na świecie rośnie około 140 gatunków imbiru. Każdy z nich działa antybakteryjnie i rozgrzewająco. Wraz z miodem, cytryną i kurkumą rewelacyjnie wspomaga naszą odporność. Skutecznie zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Imbir skutecznie zwalcza kaszel oraz ból gardła. Herbata z imbiru zalecana jest na poprawę apetytu, ponieważ wspomaga wytwarzanie enzymów trawiennych.
Korzeń imbiru zawiera olejki eteryczne oraz gingerol. Dzięki tym czynnym biologicznie związkom, nasza wątroba łatwiej odtruwa organizm z toksycznych złogów, a mózg pracuje wydajniej.
Domowa herbatka z dodatkiem imbiru pita regularnie, łagodzi bóle stawów i mięśni. Poprawia naturalną florę bakteryjną jamy ustnej i odświeża oddech.
Prześlij przepis ~Gosc | 05-10-2020 | Czytano: 2507 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Herbata z imbirem cytryną i miodem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują