Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Meksyk Indyk w Czekoladzie
Czas 90 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
3 kg indyka
1/2 szklanki oleju
8 pomidorów
3 grzanki z bułki pszennej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
3 papryki
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki migdałów
2 łyżki nasion sezamu
1/2 łyżeczki cynamonu
Indyk w Czekoladzie - sposób wykonania:
W dużym garnku zagotować 2 litry wody z solą. Włożyć kawałki indyka. Gotować przez półtorej godziny. Gdy mięso będzie miękkie, odcedzić je i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż do momentu zarumienienia się. Następnie przełożyć do drugiego garnka. Wywar odstawić. Paprykę, sezam, czosnek, pomidory, pokruszone grzanki i migdały zemleć. Dodać resztę soli, pieprz, chili,
cynamon, startą czekoladę i masło. Całość utrzeć na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć składniki na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Indyka w garnku zalać 2 szklankami wywaru,
dodać masę czekoladową i dusić przez godzinę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Podawać na gorąco, najlepiej z ryżem.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 23114 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Indyk w Czekoladzie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują