Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Indyk w rozmarynie
Czas 50 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1,5 kg piersi z indyka
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
świeże gałązki rozmarynu
1 łyżka oleju
10 dag boczku wędzonego w plastrach
kieliszek białego wina
2 łyżki masła (zimne)
Indyk w rozmarynie - sposób wykonania:
Przepis na filety z indyka z programu Ewa Gotuje.
Pierś myjemy i osuszamy, następnie solimy i pieprzymy oraz nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Świeże gałązki rozmarynu nagnieść nożem następnie obłożyć nimi mięso, zawinąć w folię wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie pierś wyjmujemy i obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Obkładamy plastrami boczku, podlewamy winem i pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach C.
Po tym czasie wyjmujemy, sos spod pieczenia wylewamy na patelnie, dodajemy zimne masło i mieszamy aż składniki się połączą. Pierś podajemy na ciepło, z sosem lub na zimno, na kanapki, jako wędlinę. Smacznego!
Prześlij przepis ~Gosc | 13-05-11 | Czytano: 16723 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Indyk w rozmarynie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują