Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Jabłecznik Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

3 szklanki mąki
1 kostka masła (200 g)
6 łyżek wody
1 jajko
szczypta soli

1 kg jabłek
pół szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Jabłecznik Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Mąkę (do maki dodajemy szczyptę soli) siekamy z masłem, aż zacznie przypominać konsystencję kaszy manny. Wbijamy jajko i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować jabłka. Obieramy je i kroimy na ćwiartki które tarkujemy na cienkie plastry (możemy cieniutko pokroić). Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.
2/3 ciasta wykładamy na blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą). Na ciasto układamy jabłka, które przykrywamy pozostałym ciastem (rozwałkowanym na płat). Brzegi ciasta zlepiamy, nadmiar odcinamy (jeśli jest). Ciasto nacinamy w dwóch miejscach.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach a następnie 30 minut w 180.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać z gałką lodów :)


Prześlij przepis

mewa80 | 27-10-10 | Czytano: 40469 razy | komentarzy [0]
Jabłecznik Ewy Wachowicz komentarz



Opinie i komentarze na temat Jabłecznik Ewy Wachowicz kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Jabłecznik Ewy Wachowicz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje