Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Jabłka zapiekane z sosem waniliowym
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
4 jabłka
łyżeczka cynamonu
powidła śliwkowe
garść włoskich orzechów
kieliszek białego wina (125 ml)
sos:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
laska wanilii
łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka zapiekane z sosem waniliowym - sposób wykonania:
Pyszne jabłka pieczone z programu Ewa Gotuje.
Jabłka myjemy, wydrążamy środek, nacinamy skórkę (w postaci obrębu).
Powidła mieszamy z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi (w piekarniku lub na patelni)i cynamonem. Nadzienie wkładamy do wydrążonych środków jabłka. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem i zapiekamy 25 minut.
Do mąki wlewamy 4 łyżki mleka, mieszamy. resztę mleka gotujemy, dodajemy cukier (mieszamy aż do rozpuszczenia). Następnie dodajemy miąższ z laski wanilii żółtko (roztrzepane widelcem). Mąkę wlać do mleka, wymieszać, zagotować. Sosem polać zapieczone jabłka.
Prześlij przepis mewa80 | 19-11-11 | Czytano: 17400 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Jabłka zapiekane z sosem waniliowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują