Strona główna >>
Dania główne >>
Potrawy z jajek i nabiału Jajecznica z pomidorami
Czas 10 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
5 jajek
2 duże pomidory
szczypta soli i pieprzu
tłuszcz do smażenia
Jajecznica z pomidorami - sposób wykonania:
Jajecznica z pomidorami jest soczysta i ma ciekawy smak.
Tak przygotowane pomidory sparzamy wrzątkiem, odczekujemy kilka minut i obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Pomidory dusimy na patelni na tłuszczu kilka minut, aż zmiękną. Jajka po wyjęciu z lodówki rozbijamy do kubka i wlewamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i smażymy razem z pomidorami, aż nabiorą odpowiedniej dla nas konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Aby jajecznica się nie przypaliła, dobrze jest przed smażeniem zahartować jajka do temperatury pokojowej pozostawiając je na kilkadziesiąt minut rozbite w kubku. Na zdjęciu jajecznica z pomidorami i boczkiem. Polecam.
Prześlij przepis ~Gosc | 09-05-08 | Czytano: 36486 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Jajecznica z pomidorami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują