Strona główna >> Dania główne >> Potrawy z jajek i nabiału

Jajka po bretońsku

Składniki:

5 jajek
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
pół pora
100 g pieczarek
2 średnie cebule
łyżka mąki ziemniaczanej
bulion mięsny
przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek

Jajka po bretońsku - sposób wykonania:

Jajka go­tujemy przez 10 minut od czasu zagotowania wody. Następnie studzimy je w zimnej wodzie.
Kroimy pora, pieczarki i cebulę w cienkie plastry, a następnie musimy je zeszklić na patelni. Jako tłuszczu używamy łyżki masła. Dodajemy bulion i zagotowujemy.
W międzyczasie mieszamy śmietanę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotującego się bulionu /pamiętając o zahartowaniu śmietany z odrobiną gorącego bulionu/.
Całość gotujemy przez kilka minut. Tak powstały sos doprawiamy do smaku przyprawami.
Na koniec obrane i przekrojone jajka polewamy sosem.
Smacznego.


Prześlij przepis

~Gosc | 26-04-10 | Czytano: 6924 razy | komentarzy [0]
Jajka po bretońsku komentarz



Opinie i komentarze na temat Jajka po bretońsku kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Jajka po bretońsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje