Strona główna >>
Dania główne >>
Potrawy z jajek i nabiału Jajka po bretońsku
Składniki:
5 jajek
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
pół pora
100 g pieczarek
2 średnie cebule
łyżka mąki ziemniaczanej
bulion mięsny
przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
Jajka po bretońsku - sposób wykonania:
Jajka gotujemy przez 10 minut od czasu zagotowania wody. Następnie studzimy je w zimnej wodzie.
Kroimy pora, pieczarki i cebulę w cienkie plastry, a następnie musimy je zeszklić na patelni. Jako tłuszczu używamy łyżki masła. Dodajemy bulion i zagotowujemy.
W międzyczasie mieszamy śmietanę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotującego się bulionu /pamiętając o zahartowaniu śmietany z odrobiną gorącego bulionu/.
Całość gotujemy przez kilka minut. Tak powstały sos doprawiamy do smaku przyprawami.
Na koniec obrane i przekrojone jajka polewamy sosem.
Smacznego.
Prześlij przepis ~Gosc | 26-04-10 | Czytano: 6998 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Jajka po bretońsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują