Strona główna >>
Dania główne >>
Potrawy z jajek i nabiału Jajka po hiszpańsku
Składniki:
4 jajka
200 g salami
3 plastry wędzonej szynki
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka groszku konserwowego
1 cebula
2 ugotowane ziemniaki
olej do smażenia
sól i pieprz
Jajka po hiszpańsku - sposób wykonania:
Kiełbasę pokroić w plasterki, szynkę w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Posiekać cebulę. Ziemniaki pokroić w kostkę.
Groszek osączyć. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać szynkę, podsmażyć. Dodać groszek, pomidory, ziemniaki i paprykę. Posolić i popieprzyć. Dusić, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Dodać kiełbasę, wymieszać.
Nałożyć jarzyny do żaroodpornego naczynia. W każdej porcji zrobić wgłębienie i wbić po jednym jajku. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać ciepłe z białym pieczywem.
Prześlij przepis ~Gosc | 30-05-10 | Czytano: 27547 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Jajka po hiszpańsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują