Strona główna > > Porady kulinarne

Jak kwasy Omega-3 wspomagają organizm

Kwasy Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się trzy substancje o skomplikowanych chemicznych nazwach, powszechniej znane pod skrótami EPA, DHA i ALA. Oznaczone tak enigmatycznie kwasy należą do grupy tzw. dobrych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Na czym dokładniej polega ich rola?

Kwasy Omega-3 - działanie i funkcje w organizmie


Tłuszcze to jeden z podstawowych składników właściwej diety. Są najlepszym źródłem energii oraz dostarczają organizmowi witamin A, D, E i K, wykorzystywanych następnie w wielu procesach biologicznych, a także kwasów tłuszczowych, w tym kwasów Omega-3. Ulegają one w organizmie przemianom enzymatycznym, w których wyniku powstają substancje odgrywające kluczową rolę w funkcjonowaniu różnych układów i narządów. Nie sposób wymienić tu wszystkich procesów, do których prawidłowego przebiegu potrzebne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto jednak wiedzieć, że kwasy Omega-3 wpływają m.in. na:



  • Proces krzepnięcia krwi,

  • Poziom cholesterolu i cukru we krwi,

  • Regulację ciśnienia tętniczego,

  • Reakcje układu immunologicznego,

  • Zwalczanie wolnych rodników,

  • Prawidłowy przebieg procesów neurologicznych,

  • Łagodzenie reakcji zapalnych.


Kwasy tłuszczowe nienasycone są niezbędne również do produkcji fosfolipidów, które tworzą struktury błonowe właściwie wszystkich komórek ludzkiego ciała.


Kwasy Omega-3 - najważniejsze źródła w diecie


Kwasy Omega-3 należy dostarczać do organizmu z pożywieniem. Wysokość dziennego zapotrzebowania zależy przede wszystkim od wieku. Zwiększa się także m.in. w przypadku kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Po jakie produkty warto zatem sięgać?


Kwas ALA znajduje się przede wszystkim w olejach roślinnych, np. rzepakowym, sojowym, słonecznikowym czy oliwie z oliwek. Dostarczają go również orzechy, siemię lniane czy nasiona chia. Z kolei najlepszym źródłem kwasów EPA i DHA są ryby i owoce morza, m.in. łosoś, makrela i sardynki. Co ciekawe, dzięki specjalnej karmie łosoś MOWI zawiera o 20% więcej kwasów Omega-3 niż łosoś zwykły. Warto więc po niego sięgać, by ustrzec się przed niedoborami.


Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy Omega-3, są niezbędne do tego, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego warto do swojej diety włączyć ryby, które stanowią bogate źródło tych substancji. Pomogą Ci w tym przepisy na pyszne dania dostępne na stronie https://mowisalmon.pl/.


Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 705 razy | 19-08-2020 |



Ewa gotuje