Strona główna > > Porady kulinarne

Jak otworzyć kawiarnię i spełnić swoje marzenie

Miłośnicy aromatycznej kawy o poranku i świeżego apetycznego ciasta często marzą o otworzeniu własnej małej kawiarni. Od zapachu świeżo zmielonej kawy mogliby zaczynać każdy swój dzień, jednak od marzeń do realizacji jeszcze daleka droga. Nie wystarczy tylko postawić na wysokiej jakości produkty czy stylowy wystrój, aby kawiarnia zaczęła przynosić dochody. Jak otworzyć kawiarnię i rozkręcić swój biznes?

Jak otworzyć kawiarnię? - przygotowanie


Jeżeli planujesz założyć własną małą kawiarnię, to pierwszym krokiem jaki musisz zrobić jest stworzenie spójnej koncepcji, przygotowanie porządnego biznesplanu i analiza rynku.
Jak otworzyć kawiarnię? Firma Coffeeshop Solutions jest gotowa pomóc Ci przejść wszystkie etapy założenia Twojego własnego małego biznesu.
Zadaj sobie podstawowe pytania - do jakiej grupy osób chcesz kierować swoją kawiarnię? Jakich klientów przyciągnąć? jaki ma mieć charakter i jaka jest konkurencja w Twojej lokalizacji? Stwórz plan miejsca, które będzie się wyróżniać spośród konkurencji. Może serwowane będą tylko najwyższej jakości kawy z Ameryki Południowej? Wypiekane ciasta będą odpowiadać diecie wegańskiej? Lub dosłownie wszystkie wyroby w kawiarni będą posiadać kawową nutę? Możliwości jest wiele, ważne, aby mieć pomysł, a my podpowiemy Ci, w jakim kierunku iść i jak ten pomysł zrealizować!

Otwarcie kawiarni, a papierologia


Na odpowiedź "jak otworzyć kawiarnię?" składa się także spora ilość dokumentów, których niestety nie można pominąć. Przede wszystkim trzeba sporządzić plan marketingowy, aby przyciągnąć konsumentów, opis procesów zachodzących w kawiarni, a także budżet i strategię jej Dodatkowo należy wypełnić całą obowiązkową dokumentację związana z otwarciem lokalu, jak zezwolenie na otwarcie od administracji miasta, pozwolenie na umieszczanie reklam, wniosek z Sanepidu, licencje na sprzedaż alkoholu, jeżeli jest uwzględniony oraz dokumenty poświadczające koordynację z policja i inspekcją przeciwpożarową.

Wyposażenie i organizacja pracy kawiarni


W momencie, gdy ukończymy wypełnianie wszystkich dokumentów możemy zacząć wdrażać swoje plany zaczynając od wyboru lokalu i jego wyposażenia, a kończąc na personelu i organizacji pracy. Zgodnie z Twoją koncepcją należy odpowiednio dobrać wystrój lokalu do jego charakteru. Zadbaj o to, aby miejsce było przytulne i spokojne, aby podczas picia kawy można było skupić swój wzrok na widoku za oknem, mieć odpowiednią przestrzeń, coś do poczytania i rozluźnienia umysłu. To samo tyczy się sprzętu. Nie potrzebujesz dziesięciu nowoczesnych urządzeń, aby świecić technologią. Postaw na porządny ekspres do kawy, ciekawą i charakterystyczną zastawę naturalne składniki, oraz wysokiej klasy baristę, który pomoże Ci wprawić Twoje dzieło w ruch.

Doświadczony i profesjonalny personel, to również klucz do sukcesu


Bez doświadczonego i profesjonalnego personelu otwarcie kawiarni nie może się udać. Warto zatrudnić osoby uniwersalne, które zarówno pieką pyszne ciasta i rogaliki, jak i parzą świetną kawę. Miła i kompetentna obsługa jest ogromnie doceniana przez klientów i również dzięki przyjaznej atmosferze, wracają na kolejną porcję dobrodziejstw. Szukaj osób z pasją, uśmiechem i zapałem do pracy, na początku nie muszą to być specjaliści, ważne, aby potrafili znaleźć odpowiedni kontakt z klientem.
Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 707 razy | 17-08-2020 |



Ewa gotuje