Strona główna > > Porady kulinarne

Jak skutecznie pozbyć się zapachów z kuchni podczas gotowania

Sprawne odprowadzanie wilgoci i zapachów z gotujących się potraw kulinarnych to priorytet w wyposażeniu naszych kuchni. Do wyboru mamy kilka rodzai okapów kuchennych, oraz systemy rekuperacji. Wbrew pozorom zakup estetycznego i efektywnego okapu to najtrudniejszy wybór przy modernizacji lub remoncie kuchni. Jaki system będzie dla nas optymalny? Dowiesz się z poniższego artykułu.

W pierwszej kolejności musimy odpowiedzieć sobie na pytanie jaką rolę ma spełniać nasz okap. Jeśli ma skutecznie odprowadzać przykre zapachy, wilgoć oraz opary tłuszczu wybór powinien paść na okap wyciągowy. Jego głównym zadaniem jest usuwanie brudnego powietrza z kuchni. Sprawnie reguluje także temperaturą w kuchni poprzez usuwanie z pomieszczenia gorącego powietrza podczas gotowania. Do montażu wyciągu niezbędny będzie kanał wentylacyjny, który jest standardem we współczesnych pomieszczeniach mieszkalnych.
Jeśli posiadamy sprawną wentylację w kuchni np system rekuperacji, lub zależy nam na zachowaniu estetyki wybierzmy pochłaniacz. Jego zadaniem jest filtracja powietrza. Brudne powietrze oczyszcza się w filtrach węglowych i oczyszczone wraca do pomieszczenia kuchennego.

Montaż okapu kominowego jest prosty i każdy mężczyzna posiadający odrobinę umiejętności technicznych wykona go samodzielnie. Bardzo ważne jest montowanie okapu kominkowego na ścianie z cegły oraz na wysokości około 70 cm od płyty kuchennej. Po zamocowaniu na ścianie bądź suficie w przypadku modelu sufitowego, wystarczy podłączyć okap do prądu i cieszyć się czystym powietrzem podczas codziennego gotowania i smażenia ulubionych dań.

Rodzaje okapów kuchennych.

Okapy przyścienne to najczęściej spotykane pochłaniacze zapachów w naszych kuchniach. Montowane są na ścianie nad miejscem do gotowania.
Okapy wyspowe spotykane są w dużych kuchniach. Montuje się je nad tzw wyspą kuchenną, taką jak np w programie Ewa gotuje, Ewy Wachowicz..
Okapy do zabudowy są najchętniej wybierane do nowoczesnych kuchni. Zabudowane w szafce kuchennej są estetyczne i praktycznie niezauważalne.
Okapy blatowe są także okapami montowanymi pod zabudowę. Polecane są na wyspy kuchenne. Efektywnie wyciągają zapachy gotowanych i smażonych potraw. Efektownie wyglądają i zachwycają swoim niecodziennym designem.
Okapy sufitowe to nietypowe i rzadko spotykane rozwiązania. Montowane są w suficie podwieszanym. Są praktycznie niezauważalne. Aby były skuteczne muszą być montowane blisko płyty kuchennej i wyposażone w silne wiatraki. Okapy sufitowe swoją budową, sposobem montażu i działania przypominają systemy rekuperacji.

Kryteria wyboru okapów.

- Po pierwsze wydajność. Im wyższa wydajność tym skuteczniej pozbędziemy się nieprzyjemnych zapachów z kuchni. Przyjmuje się minimum 12 krotność objętości kuchni w m3 przez 1 godzinę. Przykładowo kuchnia o wymiarach 3m x 3m x 2, 5m wysokości = 22, 5m3 objętości. Mnożąc 12 krotność z 22, 5m3 otrzymujemy 270m3. Dla naszej przykładowej kuchni potrzebujemy okapu o wydajności minimum 270 KW / godzinę.
- Po drugie poziom hałasu. Im cichszy okap, tym lepszy. Niestety wraz z niskimi parametrami akustycznymi rośnie także cena. Rozsądnie jest wybrać wydajniejszy model jak na zapotrzebowanie naszej kuchni i używać go na mniejszych biegach. Najwięcej decybeli wydzielają urządzenia na najwyższych obrotach.
- Po trzecie dostępność i ceny materiałów eksploatacyjnych. Filtry w wyciągach muszą być regularnie wymieniane.
- Po czwarte wygląd. O gustach się nie dyskutuje. Tu każdy wybierze model, kolor pod swoje upodobania, styl i wyposażenie kuchni.
- Po piąte oświetlenie. Wbudowane oświetlenie ułatwia montaż samego okapu, bez potrzeby podłączania lamp w pobliżu płyty kuchennej.
Artykuł powstał przy współpracy z serwisem www.okapy-kominowe.pl

~Gosc | Czytano 67 razy | 26-05-2020 |



Ewa gotuje