Strona główna > > Porady kulinarne

Jak urozmaicić prosty przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy to dla wielu z nas jeden ze smaków dzieciństwa. Nawet w swojej podstawowej wersji smakuje za każdym razem tak samo dobrze. Dzięki modyfikacjom i nietypowym dodatkom można przygotować interesującą wariację na temat tradycyjnego przepisu. Jak zrobić nową wersję tego klasycznego deseru z czasów PRL?

Tradycyjna receptura


Blok czekoladowy to przepis, w którym łączy się tanie i łatwo dostępne produkty, tworząc całość o niepowtarzalnym smaku. Czego zatem będziesz potrzebować? Oto lista składników:



  • 400 g mleka pełnego w proszku,

  • 200 g masła,

  • 1/2 - 1 szklanka cukru (w zależności od tego, jak słodki deser preferujesz),

  • ½ szklanki wody,

  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,

  • Ok. 200 g mieszanki bakalii, rozdrobnionych herbatników i wafli (ilość można zmienić zgodnie z indywidualnymi upodobaniami).


Zacznij od roztopienia masła z wodą, kakao i cukrem. Podgrzewaj, aż całość dobrze się połączy, następnie zdejmij z ognia. W dużym naczyniu umieść mleko w proszku, mieszankę bakaliową oraz pokruszone herbatniki i wafle. Połącz je z przygotowaną wcześniej masą kakaową i dokładnie wszystko wymieszaj.


Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem. Przełóż do niej zrobioną wcześniej masę, dobrze ją ugniatając. Przed podaniem deser schładzaj przez kilka godzin w lodówce.


Szczegółowy przepis na klasyczny blok czekoladowy znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/.


Urozmaicenia podstawowej wersji


Wydaje Ci się, że przepis na blok czekoladowy jest tak prosty, że nie da się w nim już niczego zmodyfikować? No cóż – wprost przeciwnie! Okazuje się, że prawie każdy składnik można zastąpić innym, tworząc nową wersję deseru, o subtelnie zmienionym smaku. Oto nasze sugestie:



  • Masło zastąp olejem kokosowym.

  • Zamiast cukru białego użyj cukru trzcinowego, kokosowego lub ksylitolu. Deser możesz też osłodzić miodem!

  • Mleko pełne w proszku spróbuj zamienić na jego odtłuszczoną wersję.

  • Eksperymentuj z dodatkami: sięgnij np. po wiórki kokosowe, kandyzowane owoce lub galaretki!


Ciekawą modyfikacją może być ponadto zrezygnowanie z używanej tradycyjnie keksówki i przygotowanie bloku czekoladowego w tortownicy. Smacznego!


Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 883 razy | 19-08-2020 |



Ewa gotuje