Blok czekoladowy to przepis, w którym łączy się tanie i łatwo dostępne produkty, tworząc całość o niepowtarzalnym smaku. Czego zatem będziesz potrzebować? Oto lista składników:
Zacznij od roztopienia masła z wodą, kakao i cukrem. Podgrzewaj, aż całość dobrze się połączy, następnie zdejmij z ognia. W dużym naczyniu umieść mleko w proszku, mieszankę bakaliową oraz pokruszone herbatniki i wafle. Połącz je z przygotowaną wcześniej masą kakaową i dokładnie wszystko wymieszaj.
Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem. Przełóż do niej zrobioną wcześniej masę, dobrze ją ugniatając. Przed podaniem deser schładzaj przez kilka godzin w lodówce.
Szczegółowy przepis na klasyczny blok czekoladowy znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/.
Wydaje Ci się, że przepis na blok czekoladowy jest tak prosty, że nie da się w nim już niczego zmodyfikować? No cóż – wprost przeciwnie! Okazuje się, że prawie każdy składnik można zastąpić innym, tworząc nową wersję deseru, o subtelnie zmienionym smaku. Oto nasze sugestie:
Ciekawą modyfikacją może być ponadto zrezygnowanie z używanej tradycyjnie keksówki i przygotowanie bloku czekoladowego w tortownicy. Smacznego!