Strona główna > > Porady kulinarne

Jak wybrać idealną książkę kucharską

Książki kucharskie to dział, w którym każdego dnia przybywa coraz więcej nowości. Nie warto jednak rzucać się na każdy wydany egzemplarz, gdyż nie wszystkie niosą ze sobą wartościowe treści.

Sprawdź, czym charakteryzują się dobre, wartościowe książki kucharskie i która będzie dla Ciebie najlepsza!


1. Czym powinna cechować się dobra książka kucharska?


2. Książka kucharska dostosowana do posiadanych umiejętności


3. Książka kucharska - z obrazkami czy bez?


Czym powinna cechować się dobra książka kucharska?


Z książkami kucharskimi jest trochę jak z beletrystyką - każdemu podoba się coś innego i każdy człowiek inną książkę oceni 10/10. Wszystko zależy głównie od tego, czego oczekujemy od danej książki. Jeśli jesteśmy zaawansowanymi kucharzami szukającymi wyzwań, z pewnością kompletnie nie przyda nam się książka z podstawami. Podobnie sytuacja wygląda z drugiej strony. Będąc początkującym kucharzem na nic nam się zda książka z przepisami dla kucharzy zaawansowanych, którzy w kuchni wyczyniają prawdziwe cuda. W obecnych czasach tak naprawdę każdy jest w stanie wydać swoją książkę, niezależnie od tego, czy jest celebrytą, gotującym blogerem czy kucharzem z kilkunastoletnim stażem, który pokazał się w popularnym programie o gotowaniu. Każda książka kucharska to też inny rodzaj wiedzy. Różnorodne pozycje mogą zawierać wyłącznie przepisy, przepisy z anegdotkami w tle, vademecum gotowania, zdjęcia lub ich całkowity brak. Z tego powodu nie ma dobrej definicji idealnej książki kucharskiej, gdyż dla każdego z nas będzie ona brzmiała inaczej.


Książka kucharska dostosowana do posiadanych umiejętności


Często, kupując książkę kucharską, szukamy pomocy w postaci nowych przepisów, wskazówek, jak coś ugotować czy upiec. Warto więc skrupulatnie sprawdzać, jaki poziom reprezentuje dana książka i czy jest ona dostosowana do naszych umiejętności. Z pewnością książki kuchenne z molekułami nie sprawdzą się w przypadku początkującego kucharza. Jeśli nie umiemy ugotować rosołu, nie warto kupować książki, w której większość przepisów oparta jest na tym wywarze, jednak nie mamy wyjaśnionych tajników jego gotowania.


Książka kucharska - z obrazkami czy bez?


Często ludzi sądzą, że książki kuchenne nie powinny być ilustrowane, gdyż obrazki nie są do niczego potrzebne. Jest to ogromny błąd. Zdjęcia są bardzo ważne, zwłaszcza dla osób początkujących. Obrazki ukazujące gotowe potrawy doskonale podpowiadają, jak powinna wyglądać przygotowana potrawa. Wiele osób to wzrokowcy, dlatego widok przygotowywanego dania motywuje oraz sprawia, że ma się większą ochotę na posmakowanie czegoś nowego.


Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 113 razy | 05-03-2021 |



Ewa gotuje