Strona główna > > Porady kulinarne

Jak wydobyć najlepszy smak kawy ziarnistej

Kawa w obecnych czasach jest napojem, który cieszy się bardzo dużą popularnością. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat wyboru najlepszych ziaren kawy, a także popularnych sposobów przygotowywania tego napoju.

Zastanawiasz się jak wydobyć najlepszy smak kawy ziarnistej? W artykule poznasz smaki, zapachy i gatunki kawy. Dowiesz się także gdzie kupić kawy ziarniste.

Pochodzenie kawy

Wśród najważniejszych aspektów związanych z wyborem kawy ziarnistej można wskazać jej pochodzenie. Dobrej jakości kawy ziarniste produkowane są w wielu krajach na całym świecie. To właśnie od miejsca jej wytwarzania w dużej mierze zależy smak oraz aromat ziaren kawy, dlatego warto sprawdzić ten aspekt przed zakupem. Ziarna kawy z Afryki mają owocowo-kwiecisty posmak. Produkty pochodzące z Ameryki Południowej charakteryzują się delikatnym smakiem, bez wyraźnej goryczki. Natomiast kawa z Ameryki Środkowej jest dość słodka i ma nieco orzechowy posmak.


Wypalanie kawy

Kolejną istotną kwestią podczas wyboru najlepszej kawy ziarnistej jest termin jej wypalania. Dobra kawa ziarnista powinna być przede wszystkim świeża, ponieważ dzięki temu jej smak oraz aromat będzie najlepszy. Często zdarza się, że ziarna kawy są dość długo magazynowane, co może w negatywny sposób wpływać na ich parametry jakościowe. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup kawy, która nie była wypalana wcześniej niż przed dwoma miesiącami.


Gatunek kawy

Bardzo ważny podczas zakupu kawy jest wybór jej gatunku. Wśród najczęściej wybieranych gatunków kawy ziarnistej można wskazać Arabicę, która jest także najczęściej produkowana. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem, a także średnią zawartością kofeiny. Idealnie sprawdzi się zarówno wśród smakoszy kawy, jak i osób spożywających ten napój okazyjnie. Oprócz Arabiki dość dużą popularnością cieszy się taki gatunek kawy jak Robusta, która ma nieco bardziej intensywny smak oraz większą zawartość kofeiny.


Zapach kawy

Zapach kawy to kolejna ważna kwestia podczas wyboru najlepszych ziaren. Aromat kawy po otwarciu opakowania powinien być dość intensywny oraz charakterystyczny. Dzięki temu będzie się miało pewność wysokich parametrów jakościowych produktu. Piękny aromat świadczy także o świeżości kawy, co stanowi gwarancję jej krótkiego przechowywania. Jeśli wybrana kawa nie jest aromatyczna to warto poszukać innego produktu.


Kolor ziaren

Wśród najważniejszych aspektów wyboru kawy można wymienić także kolor jej ziaren. Ziarna dobrej kawy ziarnistej powinny mieć intensywny, brązowy kolor. Dzięki temu ma się pewność, że produkt spełnia najwyższe normy jakościowe oraz jest świeży. Nie są polecane natomiast ziarna kawy o czarnej barwie, ponieważ taki stan rzeczy może świadczyć o niskiej jakości produktów. Warto ich unikać.


Gdzie kupować kawy ziarniste?

W obecnych czasach kawy ziarniste można znaleźć w bardzo wielu miejscach. Wśród nich można wskazać zarówno supermarkety, jak i sklepy specjalistyczne. Nie poleca się kupna kawy ziarnistej w supermarketach, ponieważ produkty, które są tam sprzedawane, zazwyczaj są długo przechowywane, co obniża ich jakość. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup ziaren kawy bezpośrednio w palarni kawy. Palarnia kawy jest wyspecjalizowanym sklepem, który zaopatruje się u najlepszych producentów kawy. Dzięki takiemu wyborowi ma się pewność zakupu ziaren o najwyższej jakości i fantastycznym smaku oraz aromacie. W specjalistycznych sklepach można także znaleźć bardzo bogaty asortyment produktów, dlatego każdy klient na pewno znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.


Jak przygotować idealną kawę?

Kawę ziarnistą można parzyć na wiele różnych sposobów. To właśnie od wybranego sposobu zależny jest smak oraz aromat uzyskanego napoju. W zależności od preferencji i dostępnego sprzętu można przygotować filiżankę tego aromatycznego naparu na kilka sposobów i to w warunkach domowych. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów parzenia kawy, przy wykorzystaniu kilku akcesoriów.


French press

Wśród polecanych metod parzenia kawy można wskazać wykorzystanie french press. Zaparzacz tego rodzaju jest dość prosty w codziennym użytkowaniu, dlatego każdy sobie poradzi z jego obsługą. Kawa parzona we french press charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz wyrazistym aromatem. Z powodzeniem można w nim przygotować nawet większą ilość kawy.


Aeropress

Kolejną możliwością parzenia fantastycznej kawy jest zastosowanie takiego zaparzacza jak aeropress. Zaparzacz tego rodzaju może być wykorzystywany w dowolnym miejscu, dlatego umożliwia cieszenie się kawą nawet w podróży. Aeropress umożliwia eksperymentowanie z temperaturą oraz ilością wody, a także stopniem zmielenia ziaren kawy. Dzięki temu uzyskiwany napój można dostosować do swoich indywidualnych preferencji. Możliwe jest uzyskiwanie za każdym razem różnego smaku napoju.


Chemex

Bardzo dobrą kawę można przygotować także w takim zaparzaczu jak chemex. Napój przyrządzony w ten sposób charakteryzuje czystym smakiem oraz wyjątkowo głębokim aromatem. Chemex jest dość prosty w użyciu, dlatego dzięki niemu każdy będzie się mógł cieszyć niepowtarzalnym aromatem kawy. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu dość grubego filtra.

Artykuł partnerski.



~Gosc | Czytano 382 razy | 26-07-2022 |



Ewa gotuje