Strona główna > > Porady kulinarne

Jak z prostych składników zrobić niebanalny obiad

Do przygotowania pysznego, zdrowego i niebanalnego obiadu nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy zaopatrzyć się w produkty dostępne w większości sklepów, aby sporządzić prosty i efektowny posiłek. Podstawą udanego dania jest dobry przepis, który w połączeniu z odpowiednimi umiejętnościami pozwoli na podanie gościom obiadu zachwycającego aromatem, smakiem i wyglądem.

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami suszonymi. Niebanalną formą podania kurczaka z makaronem może być uzupełnienie go o szpinak i suszone pomidory. Taki obiad będzie nie tylko smaczny i sycący, ale również bardzo pożywny. Do jego przygotowania wykorzystać można dowolny makaron, np. tagliatelle, spaghetti czy penne. Należy dodać także cebulkę, czosnek, jogurt naturalny, ser feta oraz tarty parmezan. Wszystkie te składniki można kupić w dowolnym supermarkecie. Warto jednak zadbać o dobrą jakość mięsa. Filety z kurczaka należy dokładnie oczyścić z ewentualnych kostek i błonek. Dobrym rozwiązaniem będzie też wykorzystanie zalewy z suszonych pomidorów.

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Stosunkowo szybkim i prostym w wykonaniu daniem jest fasolka szparagowa z mięsem mielonym. W smaku posiłek ten przypomina nieco tradycyjne spaghetti bolognese. Podstawową różnicą jest inny sos oraz brak makaronu, który zastąpiony został fasolką. Warto wybrać żółtą, która pasuje dużo lepiej od zielonej. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć fasolki świeżej, jednak dostać ją można tylko w sezonie. Przez cały rok w sklepach oferowana jest na szczęście wersja mrożona lub konserwowa. Prawidłowo pasteryzowana fasolka nie traci swojego smaku, a także nie psuje się. Dobrym rozwiązaniem będzie też zakonserwowanie jej w domu. Atutem tego dania jest fakt, że po odgrzaniu zyskuje dodatkowe walory smakowe.

Gulasz z indyka

W porównaniu do tradycyjnego gulaszu, ten przygotowany z indyka jest nieco lżejszy i bardziej wykwintny. Danie to charakteryzuje się bardzo bogatym smakiem, który zawdzięcza soczystemu mięsu oraz duszonym warzywom. Gulasz z indyka doskonale smakuje zarówno z kaszą lub ryżem, jak i ziemniakami. Osoby na diecie cukrzycowej powinny jednak wybrać kaszę gruboziarnistą, np. gryczaną lub pęczak. Gulasz z indyka można jeszcze bardziej odchudzić, stosując zamiast śmietany nisko tłuszczowy jogurt naturalny. Sosu lepiej nie zagęszczać mąką, ponieważ podnosi ona kaloryczność posiłku. Przygotowując gulasz, warto zwrócić szczególną uwagę na sos. Jeżeli wyjdzie zbyt rzadki, można go zlać i dalej gotować w osobnym garnku do odparowania wody. Całość można te zblendować z ugotowaną marchewką na gładką masę, dzięki czemu sos zyska większą gęstość.

Jak z prostych składników zrobić niebanalny obiad?

Kotlety mielone z porem

Niebanalnym urozmaiceniem tradycyjnych mielonych jest doprawienie kotletów porem. Jego smak podkreśla smak mięsa wieprzowego, a tym samym całego dania. Posiłek ten jest świetną alternatywą dla klasycznych klopsów, do których przygotowania nie potrzeba żadnych wymyślnych składników. Pora trzeba jedynie obrać z liści zewnętrznych i umyć, a następnie pokroić. Najlepiej dusić go przez parę minut na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie. Przepis ten nie odbiega znacząco od tradycyjnej receptury na mielone. Podsmażonego pora wystarczy po prostu wymieszać w misce z mięsem, jajkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Klopsy najlepiej uformować średniej wielkości, pamiętając o ich lekkim spłaszczeniu i otoczeniu w bułce tartej. Danie to doskonale smakuje z ziemniakami i ulubioną surówką.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Śledzie w śmietanie to znane i cenione danie, które bardzo często spożywane jest w formie obiadu. Najczęściej do jego przygotowania używa się słodkiej śmietanki 18%, która spełnia rolę sosu i zapewnia masie płynną konsystencję. Śledzie w śmietanie doskonale smakują z jabłkiem, cebulą i ziemniaczkami. Danie to przyrządzić można także na gęsto, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako posiłek świąteczny. Wiele innych ciekawych przepisów znajduje się na stronie: https://kulinarneprzeboje.pl/. Blog Kulinarne Przeboje to bogata skarbnica niebanalnych pomysłów obiadowych.
Artykuł partnerski.

~Gosc | Czytano 219 razy | 02-04-2020 |



Ewa gotuje