Strona główna > >
Porady kulinarne Jak zaplanować święta czyli co i kiedy przygotować
W dniu Wigilii smażymy ryby - im bliżej Wigilii tym lepiej. By ryba pięknie się smażyła i nie rozpadała obtaczamy ją w mące z dodatkiem bułki tartej. Robimy zaczyn na pierogi smażone z grzybami oraz robimy sałatkę śledzie pod pierzynką. Gotujemy też rosół na świąteczny obiad i przygotowujemy świąteczne potrawy nie związane już z Wigilią. Przed samą Wigilią gotujemy pierogi i uszka, wrzucając zamrożone na osolony wrzątek.
Z tych bardziej przyjemnych rzeczy zostanie nam dekorowanie stołu i oczywiście ubieranie choinki.
Przygotowania do świąt warto zacząć od bardzo ważnej sprawy a mianowicie od ustalenia menu oraz przygotowania na tej podstawie listy produktów do kupienia. Warto podzielić ją na dwie części tak, aby na jednej znalazły się produkty które mogą poleżeć i można je kupić już dzisiaj np. składniki do ciast, bakalie, mak itp oraz na te które kupujemy przed samymi świętami. Na przykład śledzie.
Pamiętajmy, że przed samymi świętami tłok w sklepach jest bardzo duży, warto więc ograniczyć zakupy do minimum tak aby nie tracić czasu na stanie w kolejkach.
Na 2 tygodnie przed świętami 10 grudnia możemy jeszcze:
- upiec
pierniczki /
wersja dietetyczna pierniczków/, wystudzić i zamknąć je w słoiku lub blaszanym pudełku, dekorujemy je natomiast tuż przed samymi świętami. Pierniczki są smaczniejsze jeżeli poleżą.
- nastawić ciasto na
piernik staropolski
- przygotować masę makową na
makowiec oraz na
kutię lub
makiełki
- przygotowujemy pierogi z kapustą i grzybami oraz
uszka, następnie zamrażamy je. Aby się nie posklejały rozkładamy je na tacce, po zamrożeniu aby zajmowały mniej miejsca przekładamy je do woreczka.
- możemy przygotować
makaron własnej roboty, użyjemy go potem do przygotowania
łazanek
- na tym etapie warto też nastawić
zakwas na barszcz wigilijny
- kupujemy ryby oraz mięsa które użyjemy następnie do rozmaitych pieczeni; mięso i ryby po oczyszczeniu i umyciu mrozimy
- przygotować warzywa do
ryby po grecku i zamrozić je
- możemy również zrobić
postne gołąbki o ile goszczą na naszych stołach i również je zamrozić
Na około 4 - 5 dni przed Wigilią 19 grudnia mamy do wykonania następujące czynności:
- rozmrażamy mięsa zakupione na pieczenie i przyprawiamy je
- moczymy
śledzie, już w tym momencie powinniśmy je mieć kupione
- rozpoczynamy przygotowanie
bigosu świątecznego, ponieważ musi się gotować przez 3 dni
- możemy upiec
ciasteczka oraz
pierniczki do
udekorowania choinki
Na około 2 dni przed Wigilią 22 grudnia możemy się zabrać za pieczenie
ciast takich jak
makowce (należy wcześniej rozmrozić przygotowaną masę) oraz
serniki. W tym czasie możemy również zabrać się za pieczenie przyprawionych mięs. Do przypraw zaś wkładamy przewidziane na świąteczny stół
kaczki i kurczaki.
W tym czasie warto też zrobić śledzie w oleju oraz
śledzie po sułtańsku z rodzynkami i odstawić w chłodne miejsce by przegryzły się smakiem.
Dzień przed Wigilią 23 grudnia gotujemy warzywa i przygotowujemy
sałatkę warzywną. Część ziemniaków zostawiamy na
śledzie pod pierzynką (jeśli nie mamy do nich buraków właśnie teraz warto je ugotować). Rozmrażamy warzywa do
ryby po grecku i kończymy przygotowanie tej potrawy chociaż można to również zrobić w dzień Wigilii gdyż jak wiadomo ryba najlepiej smakuje jak jest świeżo smażona. W tym dniu gotujemy
barszcz wigilijny i
kompot z suszu oraz robimy
kutię oraz makiełki.
Wieczorem oprawiamy
karpia, dzielimy go na kawałki i przyprawiamy sola i pieprzem.
W dniu Wigilii 24 grudnia smażymy ryby (im bliżej Wigilii tym lepiej; by ryba pięknie się smażyła i nie rozpadała obtaczamy ją w mące z dodatkiem bułki tartej), robimy zaczyn na
pierogi smażone z grzybami oraz robimy sałatkę
śledzie pod pierzynką. Gotujemy też
rosół na świąteczny obiad i przygotowujemy świąteczne potrawy nie związane już z Wigilią. Przed samą Wigilią gotujemy pierogi i uszka, wrzucając zamrożone na osolony wrzątek.
Z tych bardziej przyjemnych rzeczy zostanie nam dekorowanie stołu i oczywiście ubieranie choinki.
~Gosc | Czytano 13075 razy | 22-12-2019 |