Strona główna > > Porady kulinarne

Jakie garnki wybrać na indukcję?

Płyta indukcyjna jest coraz częściej spotykana w nowoczesnych kuchniach. Posiada szereg zalet oraz możliwości. Aby z niej korzystać musimy posiadać dedykowane garnki. W artykule podpowiemy jakie garnki wybrać do kuchni indukcyjnej.

Zalety płyty indukcyjnej

Zanim wybierzemy odpowiednie garnki na indukcję, odpowiedzmy sobie na pytanie dlaczego warto wybrać oraz jakie zalety posiada płyta indukcyjna? Główną zaletą jest bardzo szybkie gotowanie potraw. Tradycyjne kuchnie kaflowe, elektryczne lub gazowe nie dorównują szybkością gotowania. Indukcję można czyścić zaraz po skończeniu gotowania lub smażenia, gdyż płyta nie nagrzewa się. Urządzenie oprócz nowoczesnego wyglądu posiada szereg przydatnych funkcji takich jak:
- zabezpieczenie przed dziećmi
- dostosowanie pola grzania do wielkości naczynia
- automatyczne wyłącznie
- łączone pola grzewcze do podgrzewania np brytfanny o niestandardowej długości
- ochrona przed zalaniem

Jakie garnki wybrać na indukcję?

Wybór odpowiednich garnków na kuchnię indukcyjną do najłatwiejszych nie należy. Na rynku dostępne są garnki stalowe, żeliwne, ceramiczne, emaliowane, miedziane oraz z podwójnym, potrójnym, a nawet sześcio warstwowym dnem. Wybierając garnki na indukcję przede wszystkim musisz sprawdzić czy posiadają symbol indukcji. Kolejnym istotnym elementem jest dno garnka, które powinno mieć odpowiednią grubość. Naczynia z cienkim dnem z czasem deformują się i nie przylegają całą powierzchnią do płyty indukcyjnej. Skutkiem tego jest nierównomierne grzanie, a wraz z tym głośna praca, straty czasu i zużytej energii. Przyjmuje się, że dno powinno mieć minimum 5 mm, a najlepiej 10 mm grubości.

To nie koniec spraw technicznych najważniejszej części garnka na indukcję. Wspomniane dno może posiadać wiele warstw. Im więcej warstw tym efektywniejsze będzie nasze gotowanie. Zewnętrzna warstwa z materiału ferromagnetycznego odpowiada za przekazywanie energii cieplnej, warstwa środkowa np z miedzi ma za zadanie szybkie oddanie ciepła, a wewnętrzna warstwa odpowiada za nieprzywieranie potraw.

Kupując garnki zwróć także uwagę na uchwyty, które powinny być zabezpieczone przed nagrzewaniem się. Ciekawą i przydatną funkcją jest łatwy demontaż uchwytów podczas chowania do szafki. Dzięki temu zaoszczędzimy cenne miejsce oraz będziemy mogli użyć w piekarniku.

Podsumowanie

Warto poświęcić czas na przeczytanie opinii na temat różnych firm i materiałów z jakich są zbudowane garnki. Dobrej jakości garnki posłużą nam przez wiele lat. Wybierz stylowe i eleganckie naczynia do gotowania bądź smażenia w nie wygórowanej cenie. Cena bardzo często, choć nie zawsze świadczy o jakości sprzętu AGD. Garnki na indukcją doskonale sprawdzą się jako prezent na każdą okazję.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 45 razy | 02-12-2020 |



Ewa gotuje