Strona główna >>
Dania główne >>
Potrawy z ryb Jesiotr w śmietanie
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
- 1 kg jesiotra
- pół litra śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- zioła prowansalskie
- 3 pomidory
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Jesiotr w śmietanie - sposób wykonania:
Jesiotra przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wkładamy go na pół godziny do lodówki aby ryba przeszła przyprawami.
Następnie rybę wyjmujemy, pomidory kroimy w dość grube plastry, cytrynę zaś w cienkie.
Jesiotra kroimy na kawałki wielkości plastrów pomidora. Układamy go w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, na każdy kawałek kładziemy plaster pomidora a na pomidora plaster cytryny. Całość zalewamy śmietaną 30% wymieszaną z mąką, która zagęści nam sos śmietanowy. Przygotowane danie wstawiamy do piekarnika, pieczemy pod przykryciem 20 minut a następne 20 bez przykrycia. Temperatura pieczenia 180 stopni.
Prześlij przepis ~Gosc | 13-11-10 | Czytano: 28582 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Jesiotr w śmietanie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują