Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pierś kaczki
1 szklanka czerwonego wina
garść suszonych żurawin
2 jabłka (najlepsze reneta)
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
dżem z żurawin
sól, tymianek
Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie - sposób wykonania:
Kaczka w winnym, żurawinowym sosie z programu Ewa Gotuje. Pierś kaczki nacieramy przyprawami, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po czym przenosimy je do naczynia żaroodpornego.
Tłuszcz od smażenia zlewamy a "smak" wymywamy czerwonym winem, które następnie wlewamy do kaczki, wsypujemy żurawiny. Wstawiamy ją na 20 minut do piekarnika.
Jabłka myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy środki, obwijamy folią aluminiową, wstawiamy na 20 minut do piekarnika.
Z soku z cytryny i miodu robimy glazurę.
Po 20 minutach kaczkę polewamy glazurą (częścią) i wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill. W ciągu 10 minut kaczkę pokrywamy glazurą jeszcze 2 razy.
Po upieczeniu mięso z kaczki wyjmujemy a sos przenosimy na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje.
Do środka jabłka kładziemy dżem z żurawin. Kaczkę podajemy z jabłkiem,pokrojoną na plastry, polaną sosem.
Prześlij przepis asieńka | 11-12-10 | Czytano: 35954 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kaczka pieczona w winnym, żurawinowym sosie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują